Ingezonden persbericht


P e r s b e r i c h t

Een orgelfestival, maar helemaal anders
Festival Voor de Wind : een verrassend cross-over orgelfestival van 25 t/m 28 september 2008 in Arnhem, Doesburg, Zutphen, Deventer, Hattem en Zwolle
---

De IJssel wordt voor vier dagen een rivier van orgelmuziek.

Met twee premières gaat op donderdag 25 september 2008 het vierde Festival Voor de Wind van start, een verrassend orgelfestival dat dit jaar plaatsvindt aan de oevers van de IJssel.

Terwijl in Deventer het muziektheater Isala van de gelauwerde kinderboekenschrijfster Maritgen Matter en haar vader, de organist Bert Matter, voor het eerst wordt uitgevoerd, beleeft het programma De Dichter in Zwolle zijn première. In De Dichter wordt Francis Poulencs cantate Sécheresses (Droogten) gecombineerd met 'waterpoëzie' van en door de Friese dichter Tjebbe Hettinga.

Vernieuwend
Het Festival Voor de Wind, voor de gelegenheid omgedoopt tot Voor de Wind langs de IJssel, is géén doorsnee orgelfestival. Artistiek leider Reitze Smits: "Het orgel wordt meestal uitsluitend geassocieerd met liturgie en historisch erfgoed. Dat is niet verwonderlijk, maar het is evenmin terecht. Festival Voor de Wind bewijst niet alleen dat de Nederlandse orgels een kostbaar deel zijn van onze geschiedenis, maar dat die mysterieuze machines hoog boven onze hoofden ook van ónze tijd zijn. Het orgel is een instrument dat imposant kan zijn, maar ook gevoelig of etherisch. Het instrument inspireert kunstenaars uit tal van disciplines - niet alleen componisten en organisten, maar ook dichters, dansers en verhalenvertellers."

Elf programma's in zes steden
Verdeeld over eenentwintig voorstellingen in zes steden omvat het festival Voor de Wind langs de IJssel elf verschillende programma's, variërend van Brahms' Ein deutsches Requiem -waarbij de schitterende orgels van Zutphen en Deventer de rol van het orkest overnemen- tot de familievoorstelling De geschiedenis van het kleine olifantje Babar, door de bekende vertelster Gerda Havertong en organiste Hiroko Imai. Het festival is even veelzijdig als onvoorspelbaar: Breezy Gospel, verhalen van Rosita Steenbeek, Turkse derwisjdans, en meer. Zie voor het volledige programma: www.festivalvoordewind.nl .