Ingezonden persbericht


Schatten van de Zuiderzee boven water

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen toont een selectie van 'schatten' uit de schatkamer van het Zuiderzeemuseum, het depot. De geselecteerde objecten zijn in een thematische setting in het museum te zien. De tentoonstelling Schatten van de Zuiderzee loopt van 25 september 2008 tot en met 1 februari 2009.

Het Zuiderzeemuseum heeft een collectie van ruim 24.000 voorwerpen. De meeste objecten komen zelden of nooit het depot uit. Het museum heeft een selectie gemaakt van bijzondere objecten uit die Zuiderzeecollectie en heeft deze naar thema ingedeeld, zoals Schatten rondom de Zuiderzee, Bruine vloot schatten en Huishoudschatten. De tentoonstelling bevat uiteenlopende voorwerpen waaronder prentbriefkaarten, schilderijen, tegeltableaus, scheepsmodellen, meubels, sleden en zilverwerk met eerder getoonde topstukken maar ook objecten die zeer zelden zijn blootgesteld aan het publiek.

In de zaal Schatten van mannen worden vijf van de zeven recentelijk aangekochte outfits van Francisco van Benthum getoond. De outfits zijn afkomstig uit zijn wintercollectie voor 2008-2009 getiteld HOPE, waarvoor hij zich liet inspireren door Noord-Hollandse streekdrachten. Deze kledingstukken zijn voor de tentoonstelling aangevuld met accessoires voor mannen en (schilderijen over) traditionele mannenklederdracht uit de collectie van het museum. De overige twee stukken van Francisco van Benthum zijn te bezichtigen tijdens de tentoonstelling Gejaagd door de Wind die van 22 maart tot en met 22 november 2009 loopt.

Jubileummanifestatie
De tentoonstelling Schatten van de Zuiderzee is onderdeel van de jubileummanifestatie ter gelegenheid van het zestigjarige bestaan van het museum. Met deze uitgebreide manifestatie illustreert het museum zijn nieuwe koers. Het vernieuwde museum legt verbanden, zoekt de wereld op en toont Nederland in al zijn facetten: kunst, cultuur, ontwerp, erfgoed, design en geschiedenis. Een groot aantal gerenommeerde kunstenaars, ontwerpers en gastconservatoren zet het jubileum luister bij met een tentoonstelling, installatie, kunstwerk of activiteit. Dit zijn onder meer Studio Job, Atelier Van Lieshout, Hugo Kaagman, Koninklijke Tichelaar Makkum, Martin Bril, Gross. Max. en Piet Oudolf.

De jubileummanifestatie is van start gegaan op 5 juni 2008 en vindt plaats in het museum, museumpark en natuurgebied van het Zuiderzeemuseum. Kijk voor het volledige jubileumprogramma op www.zuiderzeemuseum.nl/jubileum.


---

Noot voor redactie,