C.GEN plant CO 2-arme Waterstofelektriciteitscentrale te Rotterdam

ONDER EMBARGO TOT DONDERDAG 25/09/08.

Rotterdam, 24 september 2008. C.GEN wil in de haven van Rotterdam een Waterstofelektriciteitscentrale (WEC) bouwen. De nieuwe centrale is een milieuvriendelijk type van elektriciteitscentrale dat schone energie produceert, op basis van waterstof . Die wordt bekomen door de omzetting van brandstoffen zoals steenkool, petcoke, en schone biomassa naar waterstof.

C.GEN gebruikt daarbij een technologie die toelaat om de schadelijke CO 2 uit de atmosfeer te houden. Op die manier wordt tenminste 85% van alle CO 2 weggezuiverd waardoor deze Waterstofelektriciteitscentrale een zeer belangrijk milieuvoordeel kan opleveren in vergelijking met de klassieke kolencentrales.

Energieraad positief

Dit type van elektriciteitscentrale is zeer onlangs nog aangeprezen door de Energieraad (Briefadvies 3 september 2008). Die is van mening dat kolenvergassing veruit de voorkeur verdient boven directe verbranding in conventionele kolencentrales. Het afvangen en opslaan van CO 2 is bij kolenvergassing eenvoudiger en goedkoper te realiseren dan bij conventionele verbranding. De Nederlandse energievoorziening is zeer sterk afhankelijk van gas en olie en daardoor op termijn kwetsbaar, en steenkool is daarom een goed alternatief, aldus de Energieraad.

Klimaatdoelstellingen

De Waterstofelektriciteitscentrale past volgens de CEO van C.GEN,Wim Heyselberghs, volledig in de klimaatdoelstellingen van de Nederlandse regering ."Wij willen een alternatieve en echt schone energiecentrale bouwen. De CO 2 afvang van tenminste 85 % sluit aan bij de doelstellingen van het Rotterdam Climate Initiative en het Rijk. De mogelijkheid om ook biomassa te kunnen gebruiken als brandstof in onze WEC is nog een bijkomend milieuvoordeel".

C.GEN dient morgen een startnotitie ten behoeve van een vergunningsaanvraag en Milieu-effectrapportage in.