Gemeente Boxtel


Verordening geurhinder en veehouderij

De gemeenteraad van Boxtel heeft op 9 september 2008 op grond van de Wet geurhinder en veehouderij, kortweg de Wgv, de Verordening geurhinder en veehouderij vastgesteld. Ook is als onderbouwing van deze verordening een Gebiedsvisie vastgesteld.

Link:
http://www.boxtel.nl/nieuws.php
De verordening heeft als doel een goed woon- en leefklimaat binnen de gemeente te waarborgen en de uitbreiding van agrarische bedrijven mogelijk te maken. Uit de Gebiedsvisie blijkt dat de wettelijke normen van 3 OUE/m3 voor geurgevoelige objecten binnen de bebouwde kom en 14 OUE/m3 voor geurgevoelige objecten buiten de bebouwde kom, voor bedrijven in Boxtel waarin dieren worden gehouden en waarvoor een geuremissiefactor geldt, een goed woon- en leefklimaat binnen de gemeente waarborgen en uitbreiding van agrarische bedrijven mogelijk maken. De geur wordt uitgedrukt in odour units per kubieke meter lucht.In de Wgv is tevens opgenomen dat voor veehouderijen waarin dieren worden gehouden zonder geuremissiefactor, zoals melkrundveehouderijen, vaste afstanden moeten worden aangehouden tussen een bedrijf en een gevoelig object zoals een woning. In de verordening heeft de gemeenteraad besloten, afhankelijk van de omvang en de ligging van een veehouderij, de vaste afstanden te halveren. Voor bedrijven in de bebouwde kom met maximaal 56 dieren en voor bedrijven met maximaal 200 dieren buiten de bebouwde kom geldt een halvering van de vaste afstand. Dit betekent concreet een afstand van 50 meter in de bebouwde kom en 25 meter buiten de bebouwde kom. Met de gekozen normstelling wordt een goed leefklimaat in de gemeente gewaarborgd. Daarnaast worden toekomstige woningbouwplannen mogelijk gemaakt en blijft ook voldoende ontwikkelingsruimte over voor de veehouderijen.Meer informatie?
Voor een toelichting op de verordening kunt u telefonisch contact opnemen met de heer R. van Wersch van de afdeling Wonen en Milieu, (0411) 655280.

25-09-2008


Gemeente Boxtel
0411 - 655 911
gemeente@boxtel.nl