Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam

PERSBERICHT

Amsterdam, 25 september 2008

Manderen: eerste paal Westermoskee

Manderen heeft het voornemen om half oktober de eerste paal te slaan voor de bouw

van de Westermoskee, zo meldde de werkmaatschappij van Milli Gürüs woensdag op AT5. Stadsdeelvoorzitter Arco Verburg is 'verrast' door het nieuws. 'Ons zijn geen plannen bekend. Maar wij zullen contact zoeken met Manderen en vragen hoe zij een en ander voor zich zien. Onze inzet blijft in ieder geval realisering van het hele project. Goed dus dat er beweging is.' Eerder deze week is Stadgenoot, voorheen Het Oosten, gestart met de bouw van de woningen, parkeergarage en bedrijfsruimten op het Riva-terrein.

Portefeuillehouder: Arco Verburg.

Meer informatie: Rinze van Opstal, 06 1299 1741.

25.000 euro extra voor Juni Kunstmaand

Het Dagelijks Bestuur van stadsdeel De Baarsjes wil, naar aanleiding van het evaluatieverslag 'Juni Kunstmaand 08' , het budget voor Juni Kunstmaand structureel met 25.000 euro verhogen. Het bedrag wordt ingezet om zowel een groot evenement te bekostigen als ook kleinere initiatieven meer ruimte te geven. Het Dagelijks Bestuur hoopt zo op nog meer bezoekers van ook buiten De Baarsjes. Portefeuillehouder Mirjam Smeels: 'Juni Kunstmaand is een succes en dat wil ik vasthouden. We zetten er De Baarsjes cultureel mee op de kaart.

Het evaluatieverslag wordt dinsdag 7 oktober besproken in de raadscommissie Stadsdeelwerken.

Portefeuillehouder: Mirjam Smeels.

Meer informatie: Anna Kutsch Lojenga, 020 589 2572 .

Onderzoek 3 locaties voor ondergrondse garages

Het Dagelijks Bestuur adviseert de stadsdeelraad verder te onderzoeken of het mogelijk is ondergrondse bewonersparkeergarages te bouwen onder het Jan Maijenplein, de Admiralengracht Noord en de Willem de Zwijgerlaan. In het Programma-akkoord is in 2006 afgesproken om 500 ondergrondse parkeerplaatsen te realiseren en er 250 op straat op te heffen om zo de openbare ruimte te verbeteren en de parkeerdruk te verlagen. Begin 2008 is de Parkeernota vastgesteld, waarin vijf locaties geselecteerd zijn. Die vijf locaties zijn door Ingenieursbureau Amsterdam (IBA) onder de loep genomen. Op basis daarvan zijn de drie locaties geselecteerd. De komende tijd wordt voor deze locaties de technische en financiële haalbaarheid onderzocht en zal onder andere worden bekeken of er bouwkundige, financiële, juridische, geotechnische en geohydrologische risico's zijn. In het onderzoek zal ook aandacht worden gegeven aan het draagvlak onder bewoners. Tegelijk met de onderzoeken start een communicatietraject om bewoners te betrekken bij de plannen voor parkeergarages en de verbeteringen in de openbare ruimte die hieraan verbonden worden.

Portefeuillehouder: Ab Cherribi.

Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

10 nieuwe Greenwheelsplekken

Verspreid over De Baarsjes zijn er deze week 10 nieuwe autodeelparkeerplaatsen bijgekomen. De plaatsen zijn toebedeeld aan Greenwheels, die met deze tien erbij inmiddels 34 parkeerplaatsen voor deelauto's in De Baarsjes heeft. Connect Car en Diks Autodate, de andere aanbieders van deelauto's in De Baarsjes, hebben respectievelijk vijf en drie plekken. Ab Cherribi, portefeuillehouder parkeren en verkeer, maar ook van milieu, is blij met de uitbreiding. 'Autodelen draagt bij aan een beter milieu; gebruikers van deelauto's gebruiken minder vaak de auto dan autobezitters, met name voor korte ritten. We hopen natuurlijk dat steeds meer mensen hun auto inleveren en kiezen voor autodelen. Meer plekken voor deelauto's maakt het autodelen steeds aantrekkelijker: hoe meer deelauto's, hoe groter de beschikbaarheid, en hoe meer plekken, hoe dichter bij huis je de deelauto kunt pakken.'

Portefeuillehouder: Ab Cherribi.

Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

Netwerkborrel: Klantenwerving en acquisitie

Renske Roet en Brigitta Lops van het trainingsbureau Jobtraining hebben hun omzet verdubbeld. Hoe hebben ze dat gedaan? Waar kwamen die nieuwe klanten vandaan? Hoe hebben ze hun verkoopverhaal opgezet? Dat komen ze vertellen op de Netwerkborrel van het Ondernemershuis, woensdag 1 oktober van 17.00 uur tot 19.00 uur. Het thema van de avond: klantenwerving en acquisitie. Met gouden netwerktips voor iedereen. Deze tips hebben weinig te maken met snelle jongens en dure leasebakken. Volgens de sprekers gaat het juist over geven en gunnen, focus en visie. Voor en na de presentatie kun je met andere ondernemers kennismaken. Daarnaast is er natuurlijk gelegenheid om met de bedrijfsadviseurs te praten. Ondernemershuis West, Admiraal de Ruijterweg 84, www.ondernemershuiswest.nl.

Uit de stadsdeelraad

Nieuwe raadlid en nieuwe duo raadsleden

Hans Dijksman werd afgelopen dinsdag beëdigd als nieuw raadslid voor D66. Hij neemt de plaats in van Degi ter Haar die zijn raadslidmaatschap heeft beëindigd. De plaats die Dijksman als duo-raadslid achterlaat, wordt opgevuld door Bjørn Lanser. Hij wordt lid van de raadscommissie Onderwijs. Elsbeth Zeijlemaker is het nieuwe duo-raadslid voor de PvdA. Zij neemt zitting in de raadscommissie Stadsdeelwerken.

Commissievergadering

Aanstaande dinsdag 30 september spreekt de commissie Onderwijs veel over bewoners, zoals huisbezoeken in de Mercatorbuurt, bewonersinitiatieven en burgerbetrokkenheid. Alle reden dus om eens te komen kijken bij een commissievergadering. De vergadering begint om 20.00 uur.

Agenda

Falling Apart

MLB Expositieruimte, tot 28 september.

Lights Down Low

Club 8, 25 september.

Fuq le Funq

Club 8, 26 september.

UNK

Club 8, 27 september.

ORB Festival

27 september tot 12 oktober.

De huilbui voor de beeldende kunst

Kunstenaarscafé, 28 september - aanvang 13.00 uur.

Kunst gemaakt voor jou

MLB Expositieruimte, 3 oktober tot 25 oktober.