Gemeente Oirschot

Verkiezing Countdown 2010 ten einde: Geelgors als boegbeeld

Van 11 tot en met 22 september konden inwoners van gemeente Oirschot kiezen welk diersoort het gezicht wordt van de Oirschotse biodiversiteit. Aan de hand van een heuse verkiezing, brachten 536 mensen hun stem uit. Uiteindelijk is de geelgors de winnaar geworden!

Achtergrond

Het samenwerkingsverband "Duurzame Driehoek" is in samenwerking met de provincie Noord-Brabant een ambitieus project gestart om de biodiversiteit in de driehoek Tilburg-Eindhoven-'s-Hertogenbosch een impuls te geven. Het project "gemeenten adopteren soorten" is een initiatief om de biodiversiteit per gemeente te behouden, te bevorderen en te beschermen. Biodiversiteit is de variatie tussen dier- en plantsoorten en ecosystemen. De biodiversiteit gaat wereldwijd en ook in Nederland achteruit. In de afgelopen jaren zijn er in het kader van de internationale Countdown 2010 verklaring al diverse acties en ingrepen geweest om de natuur te beschermen. Het project Countdown 2010 heeft als doel om de teruggang van de wereldwijde biodiversiteit voor 2010 te stoppen. Helaas is dit nog niet gelukt, er moet dus meer gebeuren!

Wilt u meer weten over Countdown 2010, kijk dan op www.countdown2010.nl .

Oirschots boegbeeld voor biodiversiteit

Gemeente Oirschot levert graag een extra inspanning om binnen haar grenzen de planten en de dieren een goede toekomst te geven. Om het project onder de aandacht te brengen onder de bewoners van Oirschot en om draagvlak te creëren, hebben we een verkiezing opgezet. Na een voorselectie konden inwoners van Oirschot via antwoordkaarten en de website kiezen uit de kamsalamander, de koninginnepage en de geelgors. De uitslag is als volgt:

Geelgors: 249 stemmen (46,5%)

Koninginnepage: 220 stemmen (41%)

Kamsalamander: 67 stemmen (12,5%)

Een nipte overwinning voor de geelgors! Nu de uitslag bekend is, stelt de gemeente een actieplan op om de omstandigheden voor de geelgors (Latijnse naam: Emberiza citrinella) en zijn leefomgeving te verbeteren. We vragen bewoners van Oirschot om mee te denken of mee te werken aan het project. We houden u op de hoogte van de verdere ontwikkelingen!

Heeft u zelf ideeën om de Oirschotse natuur een duwtje in de rug te geven? Stuur dan een e-mail naar info@oirschot.nl o.v.v. "Countdown 2010".