Gemeente Zwolle

Extra ronde wijkbudgetten met extra geld uit Den Haag

Datum uitgave persbericht: 09/25/2008

De potjes voor wijkinitiatieven in 2009, de zogeheten wijkbudgetten, zijn uitgebreid met extra geld uit Den Haag. Minister Vogelaar heeft Zwolle voor drie jaar een budget van EUR 300.000,- beschikbaar gesteld dat de gemeente samen met eigen geld gaan inzetten. Daarnaast dragen ook de woningbouwcorporaties bij. Het college stelt de raad nu voor een extra ronde wijkbudgetten te houden in Zwolle-Zuid (Ittersum, Gerenbroek en Ittersumerbroek), Wipstrik, Westenholte en Berkum.

Het wijkbudget is bestemd voor de ondersteuning van buurtinitiatieven. Het doel is bewoners actief te laten meedenken en meewerken aan het verbeteren van hun wijk. Bewoners krijgen zo zelf de gelegenheid een project in de wijk te beginnen.

Besteding voor eind 2009

Het college heeft gekozen voor de genoemde wijken omdat daar snel gestart kan worden. Het geld moet voor eind 2009 in concrete projecten zijn besteed. Bij andere wijken is er meer opstarttijd nodig. Deze komen dan later aan de beurt.

Vouchersysteem

De minister geeft gemeenten de keuze tussen een vouchersysteem, waarin bewoners gebruik maken van waardebonnen om wijkinitiatieven te starten en een eigen vorm. Het college kiest voor het wijkinitiatieven te stimuleren via het bestaande systeem van wijkbudgetten om extra bureaucratie te vermijden. Het bestaande systeem werkt immers goed.

Bron: afdeling Communicatie
Datum van 25-09-2008 tot 24-10-2008