KNHS


Lakeman supporter in plaats van deelneemster op EK 25 september 2008


1 | 2

OVIEDO SPANJE (KNHS) Nederlands is helaas maar met één deelnemer bij het EK Endurance voor Junioren en Young Riders (14-21 jaar) vertegenwoordigd. Alleen de 18-jarige Yara de Boer (Enschede) met Gitano Sumaya G is fit aangekomen in Spanje na een reis van ruim 1800 kilometer. Sattarov, het paard van de 19-jarige Jarmila Lakeman (Zutphen), bleek vlak voor vertrek kreupel en is niet aan de lange reis begonnen. Jarmila gaat zelf nog wel naar Spanje om haar endurancemaatje Yara aan te moedigen.

Het Duitse team heeft een gelijksoortige tegenslag en moet zelfs drie combinaties voortijdig terugtrekken omdat de paarden kreupel zijn! Het kampioenschap wordt gereden in de regio Asturië in het noorden van Spanje en gaat door bergachtig terrein met een weelderige natuur. Een prachtig gebied voor een endurancewedstrijd.

De voorkeuring vindt plaats op vrijdagmorgen 26 september en dan zal ook pas zeker zijn of er een Nederlandse combinatie aan de start verschijnt. Op zaterdag 27 september gaat de wedstrijd om 7.30 uur van start vanaf het hippisch centrum El Asturcón. De totale afstand van 120 km wordt afgelegd in vijf rondes met tussentijdse rustpauzes en veterinaire controles. De prijsuitreiking is op zondag 28 september, voorafgegaan door de bepaling van de Best Condition.

Door de ligging aan de Atlantische kust is het weer in Oviedo in deze tijd van het jaar vergelijkbaar met Nederlandse waarden: temperatuur tegen de 20 graden en af en toe lichte bewolking en kans op een bui. Deze omstandigheden zijn goed voor een lange afstandsrit. Het parcours is heuvelachtig met in elke ronde hoogteverschillen van 150 tot 300 meter. Teamveterinair Ben Horsmans: Vooral in de laatste ronde zit nog een groot verval. We zullen het nog zwaar krijgen met bergrijden.

Voor Yara de Boer is het niet de eerste keer dat zij uitkomt op een internationaal kampioenschap: Yara reed in 2006 het EK in Tsjechië. Dit jaar won Yara zowel de 125 km als de best condition award tijdens de Fasnatrail (CEI) in Ermelo.In Spanje strijden deelnemers uit 15 landen om de Europese titel. In de open wedstrijd komen ook combinaties uit Colombia en Qatar aan de start. Het Nederlandse team wordt begeleid door bondscoach Mechteld Gerding (Bant) en teamveterinair Ben Horsmans.

Informatie over het EK is te vinden op www.fhpa.es

Kijk hier voor video's van het NK in Ermelo. Zie het origineel