Nieuw-Vlaamse Alliantie


Europa bindt strijd aan tegen overgewicht en obesitas (25/09/08)

Volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie zijn 1 miljard mensen wereldwijd zwaarlijvig. 300 miljoen lijden aan obesitas. In Europa zijn de cijfers nog alarmerender: meer dan de helft van de Europeanen weegt eigenlijk te veel. Ook ons land scoort slecht.* Het Europees Parlement besliste vandaag over concrete maatregelen om de strijd tegen overgewicht en obesitas aan te binden.

N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels, lid van de commissie Volksgezondheid, is bijzonder verheugd over de voorstellen: "De cijfers liegen er niet om: steeds meer Europeanen lijden aan overgewicht. Bijzonder onrustwekkend is de opmars van zwaarlijvigheid onder kinderen: 22 miljoen kinderen hebben overgewicht en 5 miljoen kinderen lijden aan obesitas. Bovendien zullen deze aantallen op erg korte termijn nog drastisch stijgen. Het is bewezen dat zwaarlijvigheid rechtstreeks verband houdt met hart- en vaatziekten, suikerziekte, beroertes en bepaalde vormen van kanker. Dit veroorzaakt niet alleen heel wat menselijk leed, maar zet ook de uitgaven voor de gezondheidszorg onder zware druk. Het tij moet dus gekeerd worden: met een multidisciplinaire aanpak kan Europa een absolute meerwaarde bieden."

Het Europees Parlement stelt o.a. volgende concrete maatregelen voor:
1. Een begrijpelijke, duidelijke en verplichte etikettering van voedingsmiddelen: dit moet iedere consument in staat stellen een goed geïnformeerde keuze te maken. Het Parlement werkt momenteel aan een herziening van de wetgeving terzake. De aanpassingen moeten gebaseerd zijn op consumentenonderzoek.
2. De inzet van reclame en andere media om burgers aan te sporen gezonde keuzes te maken en meer te gaan sporten. Media worden aangemoedigd hiertoe gedragscodes te ontwikkelen.
3. De financiering van preventiecampagnes en onderzoek.
4. Een volledige regulering van de vakbekwaamheid van medische professionals zoals klinische diëtisten en voedingsdeskundigen.
5. Gezonde voeding en lichaamsbeweging moeten een centrale plaats krijgen in scholen. Kleinere porties bij de schoolmaaltijden, meer groenten en fruit en minder frisdranken op het menu! Minstens 3 lesuren per week moeten besteed worden aan sport en het plannen van nieuwe sportfaciliteiten wordt aangemoedigd.

Frieda Brepoels: "Het recente initiatief van de Europese Commissie om 90 miljoen EURO per jaar uit te trekken voor gratis bedeling van groenten en fruit op school, zal jongeren helpen gezonde keuzes te maken. Ook het voorstel om het Btw-tarief op groenten en fruit te verlagen kreeg mijn volle steun."


* Het aantal burgers met obesitas is de voorbije 20 jaar gestegen van 8 naar 15%. Ook bij peuters en kinderen zet deze tendens zich door.

Auteur:
Frieda Brepoels
Europees parlementslid N-VA, lid van de commissie Milieu, Volksgezondheid en Voedselveiligheid

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02/284 78 62
Fax: 02/284 78 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu