Gemeente Grave

Project Beeldenstorm inmiddels in volle gang

Hoe ziet de regio er op dit moment uit, hoe waarderen we dat, wat moet er veranderen en wat willen we bereiken met het project Beeldenstorm2025? Dat zijn vragen die tijdens het afgelopen atelier op landgoed de Barendonk centraal stonden. De deelnemers aan het atelier brachten op een beeldende wijze de kwaliteiten en kansen van het Land van Cuijk en de kop van Noord-Limburg op tafel. Onder leiding van ateliermeester Steven Slabbers groeiden de eerste contouren van de toekomstige schetsen van het gebied. Hieruit zijn een paar centrale thema's voor de vervolg bijeenkomsten geselecteerd.

Elke `beeldenstormer' had in de voorbereiding de opdracht opvallende positieve en negatieve objecten, situaties of landschappen te fotograferen. Deze beelden werden tijdens het eerste atelier door de deelnemer zelf van een enthousiaste en doordachte toelichting voorzien. Op deze manier kwamen als vanzelf de onderwerpen te voorschijn die een nadere studie en spannende dialoog voorspellen voor de volgende bijeenkomsten.

De foto's liepen erg uiteen van bushokje tot plantenbak en van bouwval tot floriade. Zo kwam het proces van tegenstellingen en harmonie letterlijk tot leven. Opvallend was dat bijna elk plekje wel bekend was voor de deelnemers, er was veel oor en begrip voor elkaars motivatie. Onderwerpen als onderwijs, de oorsprong van het gebied, de interessante cultuur, het voorzieningen niveau en de communicatie in en over het gebied kwamen vaak terug evenals de basis kwaliteiten zoals het landelijke karakter en de `fijne' mensen.

De mix aan ideeën, beelden en opvattingen met daarbij de kritische blik van de deelnemers en de ateliermeester, is wat de beeldenstorm2025 beoogt: een goed innoverend maar realistisch en dynamisch beeld te krijgen van de omgeving en de toekomst. Afwijken van gebaande paden, samen met de mensen uit de regio ontstaan de eerste nieuwe plannen voor de regio, soms revolutionair, soms met zorg over het behoud van de eigenheid van dit moment.

De volgende atelierbijeenkomst vindt plaats op 7 november.

Meer weten over het project Beeldenstorm; klik hier