Campina

Nieuw initiatief Campina in duurzaam veevoer versterkt Landliebe-merk

Landliebe melk alleen van koeien die uitsluitend inheemse, GMO-vrije veevoeders eten

Landliebe, een van de meest geliefde en vooraanstaande merken voor zuivelproducten in Duitsland, biedt vanaf 1 oktober in Duitsland Landliebe melk en Landliebe schoolmelk aan die afkomstig is van koeien die uitsluitend inheemse voeders eten. Met deze aanpak geeft Landliebe verder invulling aan haar merkwaarden. Bovendien is deze stap van Landliebe in duurzaamheid van veevoeding een initiatief dat past binnen het duurzaamheidsbeleid van Campina, de coöperatieve zuivelonderneming die achter Landliebe staat.

Landliebe-veevoederconcept
De Landliebe-boeren verbouwen op hun eigen bedrijf gras en andere voedergewassen, zoals maïs. De bijvoeding die ze voor hun koeien kopen, bestaat nu uitsluitend uit gewassen die van oudsher in Duitsland werden verbouwd. Deze voeders en voedergrondstoffen worden ook daadwerkelijk in Duitsland of Europa ingekocht. Landliebe is het eerste Duitse zuivelmerk dat het initiatief neemt om de koeien uitsluitend met inheemse voeders te voeren. Dat houdt in dat dát deel van het veevoer voor Landliebe-koeien dat tot voor kort nog van buiten Europa afkomstig was, inmiddels is vervangen door veevoeders die uit Duitsland of in ieder geval uit Europa afkomstig zijn. Bovendien zijn deze gegarandeerd GMO-vrij. Om dit te realiseren, werken Landliebe-veehouders, veevoerbedrijven en Landliebe nauw samen. Gespecialiseerde veevoedingsdeskundigen zorgen voor de ondersteuning van de Landliebe-boeren. Voor de productie van Landliebe melk en schoolmelk, waarmee Landliebe een belangrijke positie heeft in Duitsland, wordt vanaf 1 oktober alleen nog inheemse, traditionele veevoeders gebruikt. Consumenten kunnen dat zien aan een nieuw logo op de verpakking.

In overeenstemming met de Landliebe-waarden
Met dit initiatief toont Landliebe zijn verantwoordelijkheid als het gaat om duurzaamheid, natuurlijkheid en gezonde voeding. Landliebe is nauw verbonden met het leven op het Duitse platteland en is natuurlijk, gezond en duurzaam. Landliebe is een van de meest geliefde en vooraanstaande merken voor zuivelproducten in Duitsland (bron: Stern Markenprofile, 2007). Het merk staat voor topkwaliteit zonder toevoeging van kunstmatige kleurstoffen, conserveermiddelen en voedselgelatine. Het natuurlijke en inheemse karakter blijkt niet in de laatste plaats uit het feit dat veel producten, net als vroeger, de heerlijke smaak van natuurlijke vetten hebben.

Dat het veevoer voor Landliebe-koeien bovendien gegarandeerd GMO-vrij is, past bij de trend onder Duitse consumenten. Onderzoeken geven aan dat Duitse consumenten de voorkeur geven aan GMO-vrije producten.

"Met de overstap op traditionele voeders van inheemse gewassen hebben we een belangrijke bouwsteen toegevoegd aan het omvangrijke kwaliteits- en herkomstconcept van Landliebe", aldus Michael Feller, managing director van CPE Duitsland. "Daarmee gaan we met onze filosofie voor Landliebe weer een stap verder. Deze nieuwe stap past prima bij het specifieke karakter van Landliebe en bij het imago: zuivelproducten van de allerbeste kwaliteit. Met dit initiatief onderstrepen we opnieuw de aspecten die van oudsher zo kenmerkend zijn voor het merk Landliebe: duurzaamheid, natuurlijkheid, inheemse waarden en gezond genieten."

Duurzame productie van veevoer
Achter Landliebe staat de coöperatieve zuivelonderneming Campina, eigendom van onder meer melkveehouders in Nederland en Duitsland, waaronder een groot aantal Landliebe-boeren. In de afgelopen jaren heeft de onderneming in diverse landen initiatieven genomen voor de verbetering van de duurzaamheid van de productie en dus van de producten. Feller: "Het veevoerconcept van Landliebe bewijst opnieuw hoe hoog duurzaamheid bij Campina in het vaandel staat". Bovendien, aldus Feller, wordt met de stap naar inheemse, traditionele voeders een belangrijke bijdrage geleverd aan de duurzame productie van veevoer.

Campina garandeert dat voor het veevoer voor de koeien die melk voor Campina-merkproducten produceren voldoende duurzaam geproduceerde soja beschikbaar is. Deze duurzaam geproduceerde soja gaat niet ten koste van het regenwoud en de boeren in de desbetreffende landen.

Zaltbommel, Nederland, 25 september 2008