Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2008Z03161 / 2080900940

Vragen van het lid Jasper van Dijk (SP) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Van Bijsterveldt-Vliegenthart, over schaalvergroting en het voornemen om het Amstelveen College onder te brengen bij een groot schoolbestuur. (Ingezonden 25 september 2008)


1
Wat is uw oordeel over het voornemen van de gemeente Amstelveen om het Amstelveen College na verzelfstandiging onder te brengen bij de Stichting Dunamare, een scholengroep met 22 scholen en ruim 12.000 leerlingen? 1)


2
Wat is uw reactie op de zorgen van de 'Groep Ouders van Leerlingen' van het Amstelveen College, die zich afvraagt wat de meerwaarde is van deze fusie voor leerlingen en andere betrokkenen, als het Amstelveen College de 23e school wordt van een scholengroep met ruim 12.000 leerlingen?


3
Kunt u garanderen dat democratische inspraak en het openbare karakter van de school behouden blijven, gezien het feit dat Dunamare een samenwerkingsbestuur is met een Raad van Toezicht die zijn eigen leden benoemt? Zo ja, kunt u uw antwoord toelichten? Zo neen, hoe gaat u democratische controle op dit schoolbestuur bereiken?


4
Deelt u de mening dat bij dit soort fusies en schaalvergroting een onwenselijke afstand wordt gecreëerd tussen bestuur en personeel? 2) Zo ja, wat gaat u daartegen ondernemen? Zo neen, hoe verhoudt zich dit tot de uitspraak van de minister die zegt dat de schaalvergroting "onmiskenbaar is doorgeschoten"? 3)


5
Deelt u de mening dat voor deze ingrijpende beslissing aantoonbaar draagvlak van leraren, ouders en leerlingen vereist is? In hoeverre is het draaglak in dit geval voldoende aanwezig? Op welke concrete gegevens baseert u dat?


6
Bent u bereid om voorstellen te doen om (bestuurlijke) schaalvergroting tegen te gaan, zoals invoering van een fusietoets in het basis- en voortgezet onderwijs? 3) Zo ja, wanneer komt u met voorstellen? Zo neen, waarom niet?


7
Bent u bereid een oproep te doen aan gemeenten en schoolbesturen om geen nieuwe fusies te initiëren en uit te voeren, zolang nieuw landelijk beleid uitblijft? Zo neen, waarom niet?


1) www.amstelveenweb.com Initiatiefvoorstel behoud Bestuurscommissie Openbaar Voortgezet Onderwijs Amstelveen (Amstelveen College), fractie Burgerbelangen Amstelveen
2) 'De school bestuurd', Sociaal Cultureel Planbureau, 2008
3) 'Van wie is het onderwijs? De veranderende rol van leraar, manager en minister', Pieter Hettema en Leo Lenssen, 2007, p. 59