Gemeente Zaanstad

25-09-2008

College pakt door met oog op de toekomst van Zaanstad Duurzaamheid en vestigingsklimaat markeren begroting

Afmaken waaraan het college twee jaar geleden begonnen is en Zaanstad als vitale woon-werkstad voorbereiden op de toekomst. Dat staat centraal in de begroting 2009-2012 die het college op 25 september 2008 aan de raad presenteert. Voor milieu, verkeer, cultuur en erfgoed wordt in 2009 extra geld vrijgemaakt. Belangrijke projecten worden afgemaakt. Het sociale gezicht blijft in de begroting aanwezig.

Sociaal Zaanstad
In het coalitieakkoord "Zaankanters maken de Streek" legde het college de basis voor de centrale opgaven voor de toekomst. Een sterk accent werd gelegd op het bevorderen van sociale cohesie. Sociale verbanden werden gezien als het cement van de stad. Nog steeds staan de speerpunten: sociaal, wonen, economie, milieu, sport en openbare ruimte centraal in het beleid.
Speciale aandacht is er dit jaar voor Zaanse organisaties die belangrijk zijn voor een aantrekkelijke en sociale stad, maar die moeite hebben het hoofd boven water te houden. Daarom gaat er vanaf 2009 elk jaar 251.000 euro extra naar muziekschool Fluxus, poppodium De Kade en vereniging De Zaanse Molen. In Poelenburg komt een aantal combinatiefuncties: professionals, die als intermediairs opereren tussen (brede) scholen, sportverenigingen en culturele instellingen. Verder begroot het college realistischer op de sociale programma's, omdat daarop al enkele jaren geld overblijft.

Duurzaamheid: een voorwaarde voor de toekomst
Voortschrijdend inzicht leert dat de stad de komende 10 jaar sterk gaat veranderen. De demografische ontwikkeling van Zaanstad, het onvoldoende profiteren van de ligging binnen de dynamische metropoolregio en de milieuproblematiek zijn onderwerpen waarbij ingrijpen essentieel is om Zaanstad leefbaar en vitaal te houden. Zo constateert het college dat het milieu veel meer middelen vraagt dan in eerste instantie begroot was. Er ligt een forse opgave om de asbest-, fijnstof-, CO2- en geluidsproblematiek in Zaanstad terug te dringen. Het Zaans Verkeer en Vervoer Plan draagt bij aan een beter milieu en krijgt in 2009 en 2010 500.000 euro van B&W om aan de slag te gaan. Bovendien wil het college extra ruimte maken voor milieumaatregelen door met een fonds gaan werken. Om hiermee een begin te maken wordt volgend jaar 500.000 euro uitgetrokken.

Profiteren van de kansen in de regio
Voorwaarde voor een vitale en leefbare stad in de toekomst is ook: gebruikmaken van onze ligging binnen de metropoolregio Amsterdam, en de Noordvleugel van de Randstad. Een steviger positie in de regio was een doelstelling in het collegeakkoord. Het moment is nu aangebroken om onze kansen te pakken, te profiteren van het succes van groot-Amsterdam en vanuit onze eigen kracht bij te dragen aan dit succes. De kracht van Zaanstad zit voor een groot deel in de geografische ligging, het aantrekkelijke vestigingsklimaat voor wonen en werken en de unieke combinatie van waterrijke natuur en industrieel erfgoed. Reden genoeg voor het college om voor te stellen structureel 165.000 euro extra te investeren in het gezamenlijk werken aan het imago van de Zaanstreek en productontwikkeling zoals de viering van 200 jaar stadsrechten Zaandam in 2011.

Openbare ruimte
De achterstand in het onderhoud van de openbare ruimte stabiliseert in 2010. Zaanstad kiest ervoor om vanaf 2010 de onderhoudsachterstanden in de openbare ruimte in te gaan lopen. En dat is belangrijk. Burgers hechten veel belang aan wonen in een hoogwaardige leefomgeving. Een goed onderhouden openbare ruimte is daarbij zeer belangrijk en draagt bij aan een aantrekkelijker vestigingsklimaat in Zaanstad. In 2010 bedraagt de achterstand openbare ruimte globaal EUR 50 miljoen en het inlopen hiervan is een zaak van lange adem die een groot aantal jaren beslaat. Zodra de gemeente extra fondsen acquireert, wordt dat in eerste instantie hieraan besteed. Al in 2009 gaat uit de opbrengsten van de afvalstoffenheffing extra geveegd worden rond de afvalbakken in wijk.

Woonlasten
De woonlasten zullen gemiddeld met niet meer dan 3% stijgen en daarmee gelijk lopen met de inflatie. De tweede kamer heeft het afgelopen jaar een wetsvoorstel ingediend om de onroerende zaakbelasting (OZB) vast te stellen als percentage van de WOZ waarde. Daarmee komt het tarief per waarde-eenheid van EUR 2.500 te vervallen. De opbrengsten voor de gemeente uit de OZB zullen uitkomen op een stijging van 4,9% ten opzichte van 2008. De afvalstoffenheffing daarentegen zal verlaagd worden. Overige belastingen, zoals toeristenbelasting en hondenbelasting zullen gemiddeld ook met 3% stijgen.

Gemeentelijke organisatie
Een gemeente die het niet alleen kan en wil doen, moet zich anders opstellen. De werkwijze en houding van ambtenaren en bestuurders verandert steeds meer naar dienstverlenend, transparant en het zijn van een betrouwbare partner met ambitie. Hieraan werkt de gemeente continu. Een efficiëntere en effectievere organisatie zal uiteindelijk resulteren in een besparing op de organisatie in 2012 van 1,5 miljoen. Daarbij stelt het college voor in 2009, het moment van de verhuizing naar het nieuwe stadhuis te gebruiken om eenmalig 365.000 euro te investeren in een nieuwe huisstijl.
Hoewel voldoende en professionele brandweerzorg in Zaanstad gegarandeerd is, constateert het college dat er nog veel verbeterd moet worden. Ook dit jaar stelt het college voor extra te investeren in de kwaliteit van de brandweer.

Financieel beeld
Het gaat financieel beter met Zaanstad: de ontwikkeling van het weerstandsvermogen gaat vooruit en de kapitaallasten zijn beheersbaar. Bij het aantreden van het college, nu ruim twee jaar geleden, drukten de kapitaallasten nog zwaar op de exploitatie en was er nog weinig zicht op het weerstandsvermogen. Langlopende leningen en onderhoudsachterstanden stabiliseren zich. Echter, volledig financieel gezond is de gemeente nog niet. De gemeente heeft nog altijd meer wensen dan geld. Met deze begroting pakt het college ook dit exploitatieprobleem op. Verder wordt de komende jaren nog steeds discipline in het uitgavenpatroon gevraagd van college en raad.

Behandeling in de raad
De begroting is op 25 september 2008 door wethouder Harm Jan Egberts aangeboden aan de raad. Op 11 en 13 november wordt de begroting hier behandeld. Voor een volledig overzicht van de begrotingsbehandeling in raad en commissies verwijzen wij u naar:
http://www.zaanstad.nl/bpo/raad/