Gemeente Kerkrade

26.09.08: Ondersteuning vrijwilligers door nieuwe subsidieverordeningen Kerkrade

In de vergadering van 24 september jl. heeft de gemeenteraad van de gemeente Kerkrade besloten om de nieuwe subsidieverordeningen voor professionele instellingen en voor vrijwilligersorganisaties vast te stellen.

Positieve effecten
Verantwoordelijk wethouder Ralf Krewinkel vertelt: "We hebben ingezet op het versterken van verenigingen. Ook is het aanvragen van subsidies makkelijker gemaakt en worden kleine verenigingen meer gesteund. De nieuwe subsidieverordening betekent een forse impuls voor vrijwilligers!" De nieuwe subsidieverordening heeft dus vele positieve effecten voor de vrijwilligersorganisaties. Voor reguliere subsidies hoeven vrijwilligersorganisaties voortaan nog maar eens in de vier jaar een subsidieformulier aan te leveren. Het enige wat de organisaties jaarlijks dienen aan te leveren is een controleformulier.

Leden
Ook positief voor de vrijwilligersorganisaties is dat alle actieve leden worden meegeteld voor de berekening van de reguliere subsidie. Ten eerste worden alle actieve leden meegeteld ongeacht waar zij woonachtig zijn. Ten tweede worden ook leden die niet bij een nationale bond zijn aangesloten, bij de subsidieberekening meegeteld. Zo worden leden van sportverenigingen die niet aan competitiesport deelnemen maar wel recreatief sporten ook bij subsidieberekening meegeteld.

Ten derde wordt het subsidiebedrag voor zogenaamde `buitengewone leden' (bijv. kader- of bestuursleden) verhoogd; dit wordt gelijkgesteld aan het bedrag per jeugdlid. Wethouder Frans Krasovec (Sport) zegt: "Het is belangrijk ons in te zetten voor kaderleden van de sport, denk bijvoorbeeld aan jeugdleiders die zeer belangrijk zijn. En alles gebeurt in samenspraak met de sportstichting en
-verenigingen."
Wethouder Hans Bosch (Jeugd) voegt toe: "We willen tevens het belang van de jeugd nog eens benadrukken door de subsidies voor jongeren te verhogen." Een jeugdlid telt bij sportverenigingen vijf keer zo zwaar mee als een volwassen lid. Bij muziekverenigingen is dit twee keer zo zwaar.

Muziekverenigingen
Instrumentale muziekverenigingen(HaFaBra en drumbands en fluit- en tamboerkorpsen) krijgen in de nieuwe verordening, naast de basissubsidie en de ledensubsidie, een activiteitensubsidie toegekend voor deelname aan verschillende activiteiten zoals carnavalsoptochten, processies en feesten.
Wethouder Will Terpstra (Cultuur) benadrukt: "De bedoeling hiervan is dat verenigingen die actief en zichtbaar zijn in de samenleving daarvoor beloond worden."