Time : 16:03:55
Date : 25 September 2008
Sender Name: Artco France

DALI IN KNOKKE

"De menigte defileert en zal defileren voor mijn schilderijen omdat haar instinct een duister en fascinerend vermoeden heeft dat ze verblindende juwelen van authenticiteit verbergen die niemand voordien zag: hoe langer hoe meer zullen het kunstschatten worden, laat daar geen twijfel over bestaan."

Salvador Dali (1904-1989)

Schilder, graveerder en beeldhouwer... de Spanjaard Dali is een van de belangrijkste kunstenaars van de 20ste eeuw. Zijn extravagante persoonlijkheid liet niemand onverschillig, hij was als het ware zijn eigen persagent.

"Of men van me houdt of me verafschuwt, dat doet er niet toe. Wat telt, is dat men over mij praat." En over Dali wordt nog altijd gesproken... meer en meer. De 20ste eeuw zou er zonder hem maar triest hebben uitgezien.

Na zijn academische studies aan de School van Schone Kunsten in Madrid ontmoette Dali Bunuel, en later Federico Garcia Lorca. Nadat hij kennis maakte met Miro, Picasso, Breton en Eluard zou ook hij zich aansluiten bij het surrealisme, dat hij zich later zou toe-eigenen:

"Het verschil tussen mij en andere surrealisten, is dat ik surrealist ben", zou hij zeggen waar de 'vader' van de beweging, André Breton, bij staat.

Gefascineerd door Freud en de psychoanalyse positioneerde Dali zijn werk als de weergave van onze gedachten, als een waar 'buitenzinnelijk schilderij'. Daar schuilt zijn revolutionair aspect.

De surrealistische beweging, met Dali voorop, trad meer en meer op als de gloed van intelligentie en dichterlijke schoonheid die de tweede helft van de 20ste eeuw verlichtte, een eeuw die niet langer over 'bakens' beschikte met de opkomst van de industriële maatschappij, te materialistisch, met de verschrikkelijke dictaturen van Hitleriaans, stalinistisch of maoïstisch fanatisme... Het surrealisme was het 'licht in de duisternis' van deze ontstelde halve eeuw, en als men eenmaal de 'tijd de nodige tijd' zou gegeven hebben, dan blijft over... DALI.

Twee maanden in Brussel --- Twee maanden in Knokke:

Na twee maanden tentoonstelling in het centrum van Brussel, goed voor zowat 40.000 bezoekers, trekt de DALI-collectie van Serge en Amuoï Goldenberg naar Knokke, waar ze eveneens twee maanden lang te bewonderen valt.
Deze tentoonstelling telt meer dan tweehonderd werken: beeldhouwwerken, gravuren, tekeningen... stuk voor stuk dompelen ze de bezoeker onder in het fantastische universum van de meester van het surrealisme.
Deze tentoonstelling is een prelude op het Dali-jaar 2009, tijdens hetwelk de Amerikaanse studio's maar liefst drie films zullen wijden aan de uitvinder van de 'montres molles', de 'weke uurwerken'. Al Pacino vertolkt Dali in de eerste film, Johnny Depp in de tweede. De acteur die Dali zal spelen in de derde film is nog niet gekend... Drie films!!

Tentoongestelde beeldhouwwerken:

Originele 'Vénus Topologique'
Dali mocht dan wel geen beeldhouwer zijn zoals Rodin of Giacometti, hij was wel een schepper van geniale objecten. Hij was dol op het creëren van werken in drie dimensies, volume was voor hem een buitengewone vorm van expressie, die hij dan ook uitvoerig doorheen zijn hele leven zou toepassen.

Over het thema van de laden:
In 1938, tijdens zijn ontmoeting met Freud, spreekt deze laatste hem aan over de 'Tiroirs de l'Inconscient', oftewel de 'laden van het onbewuste'. Dali zou dit woordelijk opvatten en een personage met laden creëren, waarvan er hier meerdere worden voorgesteld. Naast 'Cabinet Anthropomorphique' en de 'Vénus à la Girafe', vermelden we nog twee originele, grote werken:

- Vénus Topologique* (2,18 m), dat in 1979 werd tentoongesteld tijdens de Grote Dali Retrospectieve in het Centre Pompidou in Parijs;

Originele 'Persistance de la Mémoire'


- het pleisterbeeld van de 'Vénus aux Tiroirs', eveneens aanwezig op de Pompidou Retrospectieve, waar het zelfs model stond voor de uitnodiging!

Over het thema van de weke uurwerken:

Toen Dali zich op een avond naar zijn suite in het hotel Meurice in Parijs begaf, hield hij halt voor een lopende camembert op de schoorsteenschouw. En zo ontstonden de befaamde weke uurwerken. Naast de 'Noblesse du Temps' vermelden we nog twee originele beeldhouwwerken, eveneens van grote omvang:

- Persistance de la Mémoire.

- Danse du Temps II.
In totaal meer dan 30 verschillende beeldhouwwerken.

Zeldzame boeken - Grafische werken:

De boekencollectie die Serge en Amuoï Goldenberg, getekend door een uitzonderlijke liefde voor de werken, in meer dan dertig jaar research verzameld hebben, is ongetwijfeld een van de belangrijkste ter wereld. Ze omvat de totaliteit van de boeken die Dali tussen 1924 en 1980 illustreerde: van bij 'Les Sorcières de Lliers', dat hij illustreerde voor zijn schoolkameraad, de Catalaanse dichter Fages de Climent, langs 'Artine', dat hij illustreerde voor René Char in 1930. Of ook de 'Apothéose' met 'Les Chants de Maldoror' van 1935 of 'Moïse et le Monothéisme' van Freud, van 1974.

Alles naar Knokke verhuizen was onmogelijk, maar talrijke werken, waaronder de meest zeldzame, zijn wel degelijk aanwezig:


- De gravure met kanttekeningen van de 'Révolver aux Cheveux Blancs', dewelke Dali in 1930 zou realiseren voor André Breton en waarvan er wereldwijd slechts enkele exemplaren bestaan. De kanttekeningen zijn vergroot op een schilderij van 1,50 m (op het oorspronkelijke werk zijn ze niet meer dan 12 cm groot)


- Twee zeldzame anamorfosen: vlakke beelden die reflecteren op een cilinder die ze transformeert tot een ander beeld. In de meeste gevallen geeft een alledaags vlak beeld na transformatie een erotisch of contesterend beeld.


- 'Les Chants de Maldoror': geïllustreerd in 1934 en met 50 ondertekende gravuren het belangrijkste grafische werk van Dali
- De Biblia Sacra: geïllustreerd met 105 litho's, bestaande uit vijf volumes die met leder verbonden zijn, het mooiste symbool van de vreemde relatie die Dali er op nahield met God en het christendom.

We vermelden nog: de 'Tauromachie Américaine', 'Currier and Ives', 'Changes in Great Masterpieces', 'Paarden van Dali' (originele uitgave), 'Les Amours Jaunes' van Tristan Corbier, 'The Divine Comedy' ...

Eveneens de 'Neushoorn van Dali', eerbetoon aan DÜRER', en het 'Oeil Surréaliste'.

Niet te missen: 'Crânes Mous et Harpes Crânienne', een gravure daterend van 1935, waarvan er wereldwijd nog slechts enkele exemplaren bestaan.

In totaal meer dan tweehonderd werken verspreid over 800 m² met uitleg in het Nederlands, Engels en Frans.

Duur en openingsuren:
De tentoonstelling is alle dagen geopend van 5 september tot 2 november.
Adres:
Galerie Zavieh
Zeedijk 654
8400 Knokke.
(Op 100 meter van het VVV-kantoor)
Tel.: + 32(0)50 614 031
Uurregeling: alle dagen - 11u - 19u.
Nocturnes: vrijdag, zaterdag en zondag - van 20u tot 22u.

Perscontact:

Bijkomende informatie, visuals, bezoek van de tentoonstelling door journalisten, op afspraak...

Telefoonnummer tentoonstelling: +32(0)50 614 031
Telefoonnummer organisator: +33 6 85 02 24 92
E-mailadres: info@artcofrance.fr

Bijkomende informatie:
De medewerkers helpen de bezoekers verder in het Frans, Nederlands, Engels of Spaans. De bijzonderheid en de charme van deze tentoonstelling schuilt ook in feit dat meerdere werken te koop worden aangeboden: verschillende beeldhouwwerken kunnen door verzamelaars worden aangekocht: reken 20.000 euro voor meervoudige beeldhouwwerken; 300.000 euro en meer voor originele beeldhouwwerken. Een deel van de tentoonstelling biedt ook de kans om bijzonder mooie gravuren of litho's aan te kopen, met certificaat van echtheid. Vanaf 450 euro. De zeldzamere gravuren schommelen rond de 10.000 euro. Volgens de organisatoren worden de originele prenten van Dali vrijwel onvindbaar en zal uw aanwinst, ongeacht de actuele prijs en naast het plezier om een Dali in huis te hebben, een uitstekende investering blijken.

Ten slotte kunt u in de uitgebreide boekhandel terecht voor een grote keuze aan boeken, posters, postkaarten. Waaronder het bekende boek 'Dali de Draeger' dat met 500.000 verkochte exemplaren, uitgegeven in 1968, een ongeëvenaard succes kende in de kunstwereld. En waarvan de organisatoren van 'Dali in Knokke' over een zeldzame voorraad beschikken.

Toegangsprijs:
Jonger dan 12 jaar: gratis
Studenten, 60-plussers: 5 euro
Groepen (meer dan 10 personen): 5 euro
Volwassenen: 7 euro

Organisator:
Artco France
Serge Goldenberg
2, rue de la Mairie
95710 AMBLEVILLE
FRANKRIJK

+33 1 30 27 31 31
contact@artcofrance.fr

Link to Press Release - FR Link to Press Release - NL