Datum: 20080926 Titel: Kort nieuws van de Vlaamse regering **DATUM*** Subject was: Beslissingen van de Vlaamse Regering

Vlaamse Overheid

Kortbestek van de Vlaamse overheid van vrijdag 26 september 2008

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het protocol van aansluiting van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) bij de vzw Sociale Dienst voor het Vlaams Overheidspersoneel met ingang van 1 januari 2008.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De bij VLAM betrokken sectoren brengen via verplichte bijdragen van de marktdeelnemers uit hun sector middelen bijeen in promotiefondsen. Hiermee wordt de sectorale productpromotie gefinancierd. Ten gevolge van opmerkingen van de Europese Commissie over reclame en promotie met verplichte bijdragen voor Flandria, zullen voor reclame en promotie van Flandria enkel nog vrijwillige bijdragen worden gebruikt. Om de financiële middelen voor promotie van de sectorproducten te bestendigen, wijzigt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief het besluit over de verplichte bijdragen voor de promotie en afzetbevordering van de Vlaamse land-, tuinbouw- en visserijproducten.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering keurt de omzendbrief goed met de orde van voorrang en titels van de leden van de Vlaamse Regering. Deze omzendbrief vervangt met ingang van 22 september 2008 de vorige van 10 oktober 2007.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

In het kader van de omzetting van een aantal Europese richtlijnen en na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed over de toelating van de rassen van landbouw- en groentegewassen in Vlaanderen. Volgens de richtlijnen moet elke lidstaat een lijst opmaken van rassen die toegelaten worden tot de keuring en de handel. Deze worden opgenomen in de Gemeenschappelijke Rassenlijst voor landbouw- of groentegewassen en kunnen na publicatie vrij in de EU-lidstaten worden verhandeld.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering beslist om een vernietigingsprocedure in te leiden bij het Grondwettelijk Hof tegen het decreet van de Franse Gemeenschap dat enkele titels in het decreet over de radio-omroep wijzigt. Het decreet laat aan alle zenders onder de bevoegdheid van de Franse Gemeenschap toe om uit te zenden zoals zij dat op dit ogenblik doen, ook als ze daarbij Vlaamse radio's storen. Daarbij gaat het in tegen de wettelijke bepalingen over de etherpolitie en de federale wetgeving die aan het BIPT de bevoegdheid verleent om op te treden tegen schadelijke zenders. Er ontstaat dus een conflict tussen de communautaire en de federale regelgeving, waarover het Grondwettelijk Hof moet oordelen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Het Vlaams Personeelsstatuut stelt dat een ambtenaar wegens uitzonderlijke redenen boven de leeftijd van 65 jaar nog maximaal zes maanden in dienst kan worden gehouden. De Vlaamse Regering keurt daarom een besluit goed waardoor mevrouw Nicole De Wolf in dienst wordt gehouden voor een periode van zes maanden, ingaand op 1 januari 2009.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Hilde Crevits

Overeenkomstig het project-MER "Tweede spoorontsluiting onder de Schelde" dient enerzijds ten gevolge van de realisatie van de Liefkenshoekspoorverbinding een oppervlakte van 26,9 ha natuur van het habitattype "Riet en Water" te worden gecompenseerd en dient anderzijds ter realisatie van deze natuurcompensatie het gehele "Rietveld Kallo" voor een totale oppervlakte van 46,6 ha te worden aangelegd. De Vlaamse Regering hecht daarom haar goedkeuring aan de ontwerpovereenkomst voor de realisatie van het natuurgebied Rietveld Kallo, af te sluiten tussen het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, de Maatschappij voor het Haven-, Grond- en Industrialisatiebeleid van het Linkerscheldeoevergebied, INFRABEL NV en het Vlaamse Gewest.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering wijzigt principieel haar besluit met de toekenningsvoorwaarden voor subsidies van de over de Vlaamse Gemeenschap verdeelde winst van de Nationale Loterij. Zo wordt onder meer een onduidelijke zinsnede geschrapt, worden de indiendata voor aanvragen voor project- en investeringssubsidies vervroegd en wordt er niet langer verwezen naar de toekenningscriteria van de raad van bestuur van de Nationale Loterij. Over dit wijzigingsbesluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

Het decreet over de decretale aanpassingen van ruimtelijke ordening en onroerend erfgoed als gevolg van het bestuurlijk beleid vormt de VLACORO, de Vlaamse commissie voor ruimtelijke ordening, als gewestelijke adviesraad om tot een gewestelijke technische adviescommissie en beschrijft haar opdracht en samenstelling. In het kader van de gewijzigde regelgeving als gevolg van het bestuurlijk beleid worden een aantal aanpassingen aan de samenstelling van de VLACORO doorgevoerd. Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering nu haar definitieve goedkeuring aan het besluit over de samenstelling, organisatie en werking van VLACORO.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist tot gedeeltelijke verdeling van 8 miljoen euro van het provisioneel krediet voor eenmalige uitgaven met korte doorlooptijd. Het krediet is bestemd voor het nieuwe stelsel van de renovatiepremie, waarvoor het aantal aanvragen na één jaar de initieel voorziene raming overstijgt.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering kent werkingssubsidies toe voor het tweede werkjaar van de sectorconvenanten 2007-2009 voor de grafische sector (153.000 euro) en de sector van de lokale besturen (153.000 euro).

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In het kader van het nieuwe sectorconvenant 2008-2009 voor de audiovisuele sector kent de Vlaamse Regering aan het Sociaal Fonds voor de Audiovisuele Sector bijna 41.500 euro werkingssubsidie toe voor het eerste werkjaar. Tegelijk kent ze in het kader van het nieuwe sectorconvenant 2008-2009 voor de sector van het Beheer van Gebouwen, Vastgoedmakelaars en Dienstboden een werkingssubsidie van 51.000 euro toe voor het eerste werkjaar aan het Waarborg- en Sociaal Fonds voor het beheer van gebouwen.

Op voorstel van minister Marino Keulen

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit dat de bevoegde autoriteit aanwijst bedoeld in artikel 4 van de verordening van het Europees Parlement en de Raad over een Europese groepering voor territoriale samenwerking (EGTS).

Op voorstel van minister Steven Vanackere

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over de regels volgens dewelke het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap de kosten van bijstand door tolken voor doven en slechthorenden ten laste neemt. Door dit besluit krijgen de tolken een netto loonsverhoging van 1 euro per uur vanaf 1 september 2008. Over dit besluit wordt nu advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Steven Vanackere

De Vlaamse Regering kent een subsidie van 186.000 euro toe aan de vzw Suggnomè in Leuven voor het project 'herstelbemiddeling in de fase van de strafuitvoering', voor de periode van 1 september 2008 tot en met 31 augustus 2009.

Op voorstel van minister Steven Vanackere

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief haar besluit dat de normen vaststelt waaraan een serviceflatgebouw, een woningcomplex met dienstverlening of een rusthuis moet voldoen om voor erkenning in aanmerking te komen. De wijziging heeft tot doel de bestaande erkenningsnormen voor rusthuizen qua infrastructuur aan te passen. Door deze aanpassingen wordt een verbetering van het wooncomfort en de leefkwaliteit van de rusthuisbewoners in Vlaanderen nagestreefd.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Na advies van de MiNa-raad en de SERV en na overleg met de VVSG hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan een uitvoeringsbesluit bij het milieuhandhavingsdecreet. Het besluit regelt onder meer de aanduiding van toezichthouders en hun bevoegdheden en de concretisering van de oprichting van de Vlaamse Hoge Raad voor de Milieuhandhaving en het Milieuhandhavingscollege. Over dit besluit wordt nu advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens

De Vlaamse Regering keurde in juni 2007 het operationeel programma 2007-2013 voor de Grensregio Vlaanderen/Nederland goed. Voor de uitvoering van dit programma is een organisatiestructuur voorzien, met een beheers- en certificeringsautoriteit. De algemene bepalingen voor de uitvoering van dit programma zijn opgenomen in een overeenkomst tussen alle deelnemende partners, de modaliteiten van de beheers- en certificeringsautoriteit zijn vastgelegd in een beheersovereenkomst tussen Vlaanderen en de betrokken provincies. De Vlaamse Regering keurt nu de overeenkomst goed over de uitvoering van het Operationeel Programma in het kader van Doelstelling 3 - Europese Territoriale Samenwerking: INTERREG IVA Grensregio Vlaanderen-Nederland. Tegelijk keurt ze de beheersovereenkomst tussen de Vlaamse Gemeenschap, het provinciebestuur van Antwerpen en van Oost-Vlaanderen goed.

Url: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?NB_Registratiepersoonid=10446&pagename=nieuwsberichten%2FNB_KortBestek%2FKortbestek&cid=1221761675910