Gemeente Montferland

Proeven van t land

In de week van de smaak wordt op zaterdag 27 september een streekproductenmarkt, met meer dan vijfentwintig kramen, met proeverij georganiseerd in en rond de Markthal in Didam. De markt wordt gehouden van 12.00 tot 18.00 uur en zal dan overlopen in een gezellig terras met muziek van onder andere Henry Welling (cabaret en zang in de streektaal), de Keerls (muziek en kolder tussen Iessel en Rien), de Montferlanders (trekzakmuziek) en het mannenkoor Mengelmoes uit Didam. Op deze markt wordt het boek 'Gelders Glorie: honderd oude en nieuwe streekproducten' van Rien van den Heuvel en Humphrey Ottenhof gepresenteerd. Het eerste exemplaar wordt door Arie Ribbers aangeboden aan Wereldkampioen Koken Toine Smulders van Villa Copera uit Tolkamer. Toine Smulders zal samen met zijn kookclub van zeven koks aan de slag gaan met producten die verkrijgbaar zijn op de markt en het eindresultaat kan natuurlijk worden geproefd. Verder kunnen bij tal van kramen producten worden geproefd.

Tijdens de markt zullen de kinderen kunnen genieten van springkussens, boerderijdieren en kunnen ze worden geschminkt door Karin Splithof van joy-events. De begeleiding van de kinderactiviteiten gebeurt door leden van de korfbalvereniging DLKV uit Didam.
Kinderen en hun (groot)ouders kunnen ook terecht in de Sint Martinusmolen die speciaal voor hen meel zal malen. Vervolgens kunnen de kinderen het meel bij de Markthal tot een deeg kneden onder leiding van kampioensbakker Paul Berntsen. Daarna wordt het deeg in de takkenbosoven bij de Markthal gebakken tot smakelijke broodjes voor de kinderen!
Proeven van t land is het eerste evenement dat voortvloeit uit het toeristisch-recreatief ontwikkelingsplan 'Bestemming Montferland' en wordt mogelijk gemaakt door Rabobank Didam en de gemeente Montferland.

Het programma is verder als volgt:

- de markt start rond 12.00 uur

- ± 14.00 uur presentatie boek en overhandiging eerste exemplaar door Arie Ribbers aan de Wereldkampioen Koken, Toine Smulders
- ± 15.00 uur optreden van de Keerls

- ± 16.30 uur optreden van het mannenkoor Mengelmoes onder leiding van Trudie Boelee

- ± 18.00 uur optreden van Henry Welling (cabaret en zang in de streektaal)

Tijdens de markt diverse optredens van De Montferlanders - de accordeongroep bestaande uit vier inwoners van de gemeente Montferland.

Een impressie van de producten die verkrijgbaar zullen zijn op de markt: Kaas en kaasproducten; bakmeel uit de regio; boerenijs; Eko- en bio-vlees; streekboeken; pompoenen; eerlijke groente en fruit; mosterd en jam; bijenproducten; biologische wijnen; struisvogelproducten; kruiden en kruidenproducten; Zevenaarse bieren; oesterzwamkwekerij; hertenvlees; lingenslamvlees; streekbrood en -producten; vis, regionale koffieproducten, geitenproducten en in de streek gekweekte bloemen.

Contactpersoon: Bert Talens (06) 24 84 00 34 of bert@talens.nl