Gemeente Lopik

Nieuws

Landelijke wedstrijden Jeugdbrandweer in Benschop

Op zaterdag 27 september 2008 organiseert Stichting Jeugdbrandweer Nederland in samenwerking met Jeugdbrandweer Benschop van Brandweer De Waarden landelijke wedstrijden van de jeugdbrandweer. Het gaat om een finalewedstrijd `Hoge Druk' en een `Demo Wedstrijd Lage Druk met pomp'. De wedstrijden starten om 09.00 uur en de laatste worden om 16.10 uur gespeeld. Burgemeester Westerlaken-Loos zal tussen 17.00 en 18.00 uur in Dorpshuis Benschop de prijzen uitreiken.

De Stichting Jeugdbrandweer Nederland (SJBN) organiseert elk jaar in een aantal plaatsen in Nederland de jeugdbrandweerwedstrijden. Aan deze wedstrijden doen ongeveer 240 ploegen mee met elk zes ploegleden. Tijdens deze wedstrijden moeten de deelnemende ploegen een incident bestrijden dat is geënsceneerd door middel van vlammenborden, vuurlinten, knetterkasten e.d. Er wordt geprobeerd de werkelijkheid zo veel mogelijk te benaderen, waarbij de ploegen hun kennis van de technische en tactische brandbestrijding kunnen laten zien. De wedstrijden hebben een competitie-element waardoor er spanning en vooral ook emotie bij komt kijken. Daarnaast is sportiviteit een belangrijke factor die binnen SJBN hoog in het vaandel wordt gehouden.

De wedstrijden worden beoordeeld door volwassen juryleden die zelf uit de jeugdbrandweer zijn voortgekomen, dan wel bij hun jeugdkorps als leider betrokken zijn of geweest zijn. De wedstrijden van de jeugdbrandweer zijn verdeeld in een 3-tal klassen: Junioren Lage Druk , Aspiranten Lage Druk en Aspiranten Hoge Druk. Voor alle klassen geldt dat er eerst kwalificatiewedstrijden worden gehouden in de maanden maart tot en met mei. Bij de kwalificatiewedstrijden komen meestal de ploegen die op een eerste, tweede of derde plaats eindigen in aanmerkingen voor een volgende ronde. De volgende ronde is de halve finale. Deze wordt gehouden in de maand juni en geeft een aantal ploegen het recht voor een plaats in de finale.

De finale voor de klasse aspiranten Hoge Druk wordt gehouden op de laatste zaterdag van september, te weten zaterdag 27 september 2008 in Benschop. Hieraan nemen tien ploegen deel. De finaledag voor de junioren en aspiranten Lage Druk wordt gehouden op de eerste zaterdag van oktober. Ook hier geldt dat per klasse 10 ploegen kunnen deelnemen. De winnaars van de finalewedstrijden mogen een jaar de titel van landskampioen dragen.