Prins Bernhard Cultuurfonds



---

Cultuurfonds draagt 20.000 euro bij aan Toorop-catalogus

Amsterdam, 22 september 2008. Vanaf 27 september is in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam de tentoonstelling 'Vooral geen principes! Charley Toorop' te zien. Het Prins Bernhard Cultuurfonds draagt 20.000 bij aan de gelijknamige publicatie bij de expositie.

Charley Toorop (1891-1955) geldt als de krachtigste vrouw in de Nederlandse schilderkunst van de twintigste eeuw. Ze schiep een eigenzinnig, zelfbewust en sociaal bewogen oeuvre, dat wordt gekenmerkt door een confronterend realisme. Boijmans Van Beuningen toont in een grote overzichtstentoonstelling 120 schilderijen, waaronder 16 zelfportretten. De expositie loopt tot 18 januari volgend jaar.

De samensteller van de tentoonstelling, Marja Bosma, is tevens auteur van het boek. Zij promoveert volgend jaar op het kunstenaarschap van Charley Toorop.

De bijdrage aan de catalogus is afkomstig uit het Nieske Fonds, een van de meer dan tweehonderd fondsen op naam die bij het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn ondergebracht. Het Nieske Fonds heeft als doelstelling: Het financieel ondersteunen van museale projecten op het gebied van schilderkunst, beeldhouwkunst en keramiek.