Gemeente Echt-Susteren


Burgemeester reikt ereburgerschap uit aan Sydney Bowbrick

Ter gelegenheid van de jaarlijkse Memorial Day van de stichting 'Vleugels der Vrijheid' reikte burgemeester Akkermans op zaterdagochtend 27 september 2008 de zilveren erepenning van onze gemeente uit aan oorlogsveteraan Sydney Bowbrick. De bijeenkomst vond plaats in het gemeentehuis tijdens een officiële ontvangst van nabestaanden van de in WO II omgekomen geallieerde vliegeniers.

Vleugels der Vrijheid

Op 'Vleugels der Vrijheid' is een stichting die sinds haar oprichting in 2006 jaarlijks de vliegeniers van de geallieerde strijdkrachten herdenkt die tijdens WO II met hun vliegtuig crashten in onze gemeente. Vanaf het begin is oorlogsveteraan Sydney Bowbrick, geboren 26 oktober 1918, hierbij aanwezig geweest en ook dit jaar is hij weer present tijdens Memorial Day.

De heer Bowbrick was tijdens de bevrijding van Midden-Limburg met het
1/5 th BN Queens Royal Regiment betrokken bij de operatie Blackcock, codenaam voor het Roeroffensief welk begon op 13 januari 1945. Op 17 januari 1945 's morgensvroeg zette het bataljon de aanval in op Susteren en na hevige gevechten viel Susteren in de middag in handen van de Britten. Op de Slek heeft de heer Bowbrick vervolgens kwartier gemaakt bij de familie Ramakers. Ook na de oorlog is het contact blijven bestaan en was de heer Bowbrick hier regelmatig te gast.

Met de zilveren erepenning wordt dankbaarheid en respect getoond aan zowel de heer Bowbrick als aan al die anderen die vanuit het luchtruim alsmede vanaf de grond een rol hebben gespeeld bij onze bevrijding.