Evangelische Omroep
Koninklijke rebellen vliegen uit de bocht...
Blauw Bloed, zaterdag 27 september 2008, 19:35 uur, Nederland 2

Zaterdag besteedt het royaltyprogramma Blauw Bloed aandacht aan koninklijke rebellen. Opgroeien aan het hof in een strak keurslijf vol protocol en altijd camera's om je heen: dat legt een flinke druk op je leven, waar niet iedere royal even goed tegen bestand is. In de uitzending aandacht voor de broers en zussen van troonopvolgers. De troon is niet voor hen weggelegd en dus hebben ze meer vrijheden. Maar niet iedere royal weet daar even 'koninklijk' mee om te gaan. Royaltywatcher Peter van der Vorst laat zijn licht schijnen over royals die uit de bocht vliegen.

Verder aandacht voor de veertigste verjaardag van prins Friso. In de studio is society-kenner en journalist Thomas Lepeltak te gast. Lange tijd gold prins Friso -de tweede zoon van koningin Beatrix en prins Claus- als de reservekoning van Nederland. Maar zijn ambities liggen inmiddels op een heel ander vlak. In Blauw Bloed alle ins en outs over de prins en zijn echtgenote prinses Mabel. In Londen leiden ze -samen met hun twee dochterjes- een leven dat zich vooral buiten de schijnwerpers afspeelt.

Deze week deed Koningin Beatrix persoonlijk de deur open voor de jonge verkopertjes van de Kinderpostzegels. Het is dit jaar voor de zestigste keer op rij dat de postzegels en kaarten worden verkocht. Ook in 1948 was -toen nog- prinses Beatrix erbij toen de postzegels aan de man en vrouw werden gebracht. Ook in de jaren daarna waren de Oranjes altijd nauw betrokken bij de Kinderpostzegelactie.

Verder volgt Blauw Bloed Maxima bij de heropening van de Haarlemse Stadsschouwburg, die na vijf jaar van renovatie de deuren weer opent voor het publiek.

Tot slot, oudere kijkers zullen hen ongetwijfeld (her)kennen: Stien Baas-Kaiser en Carry Geyssen: twee van onze beroemdste schaatssterren uit de jaren zestig. Tijdens de Olympische Winterspelen van 1968 wisten beide dames medailles in de wacht te slepen. In Blauw Bloed blikken ze terug op hun ontmoeting van destijds met prinses Beatrix en prins Claus. Ze werden zelfs uitgenodigd om een dag met het kroonprinselijk paar uit te gaan.

Blauw Bloed is er elke zaterdagavond om 19:35 op Nederland 2 en wordt gepresenteerd door Jeroen Snel. Kijk voor meer info op www.eo.nl/blauwbloed

Noot voor redactie,