fototentoonstelling Echte Foto, het Rotterdam van Maarten Laupman

18/08/2008 13:16

Historisch Museum Rotterdam

Fototentoonstelling

Echte Foto

het Rotterdam van Maarten Laupman

Galerie Dubbelde Palmboom

27 september t/m 7 december 2008

Er zijn weinig fotografen in Rotterdam die al zo lang, zo gevarieerd en op zo'n constant hoog niveau de stad Rotterdam in beeld hebben gebracht als Maarten Laupman. Zijn werk omvat zowel documentaire fotografie als portretten en autonome fotokunst. In Galerie Dubbelde Palmboom is van 27 september t/m 7 december een overzicht van hoogtepunten uit Laupmans veelzijdige oeuvre te zien getiteld Echte Foto.

Maarten Laupman (1952) begon zijn carrière als popfotograaf voor muziekbladen Vinyl en Oor. Daarna verlegde hij zijn werkterrein naar Rotterdam waar hij zich specialiseerde in architectuur, cultuur, human intrest, havens en industrie. In zijn bijna dertig jaar omspannende carrière als fotograaf zag hij zijn woonplaats ingrijpend veranderen. De grauwe werkstad die na 18.00 uur veranderde in een uitgestrekt, ingedut dorp aan de Maas, groeide langzaam maar zeker uit tot een zelfbewuste, kleurrijke cultuurstad en Laupman was er met zijn camera bij.

Sinds de jaren '80 is Laupman uitgegroeid tot een veelgevraagd en succesvol fotograaf die havenbedrijven, theatergezelschappen, architecten, uitgeverijen, kranten, tijdschriften en de gemeente Rotterdam tot zijn opdrachtgevers kan rekenen. Hij gaf les aan de Akademie voor Beeldende Kunsten en de SKVR. Op dit moment werkt hij aan een kookboek dat hij samen met Rotterdamse topkok Rob Baris samenstelt. In Villa Zebra is nog tot eind oktober zijn project De Effies te zien; veertig portretten van spelers uit Feyenoords jeugdselectie.

In Galerie Dubbelde Palmboom worden in een foto-installatie hoogtepunten uit zijn vele tienduizenden Rotterdamfoto's gepresenteerd. Van ingetogen zwart-wit tot en met uitbundige kleur. De getoonde foto's laten ook de persoonlijke ontwikkeling van de fotograaf zien.

Een ontwikkeling die onlosmakelijk is gekoppeld aan de ontwikkeling van Rotterdam. Het Rotterdam van Maarten Laupman.

Tentoonstelling : Echte Foto, het Rotterdam van Maarten Laupman

Locatie : Galerie Dubbelde Palmboom, Voorhaven 12, Rotterdam-Delfshaven

Periode : 27 september t/m 7 december 2008

Openingstijden : dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie