Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Van: organisatie 'Dag van de Dijk'
Datum: 16 september 2008


KOM NAAR DE 'DAG VAN DE DIJK' IN DRUTEN ZATERDAG 27 SEPTEMBER

Een evenement voor jong en oud waar Nederland het water ontmoet, beleeft en er van geniet.

Zaterdagmiddag 27 september aanstaande van 12.00 - 17.00 uur zal de eerste editie van de 'Dag van de Dijk' plaatsvinden in en rond de oude steenfabriek aan de Waalbandijk 143 in Druten. Initiatiefnemers zijn het innovatieprogramma WINN van Rijkswaterstaat, de provincie Gelderland en een netwerk van enthousiaste mensen en organisaties die zich betrokken voelen bij het rivierengebied.

Wat is de 'dag van de Dijk'
De 'Dag van de Dijk', wordt een jaarlijks terugkerend evenement waar "Nederland het water ontmoet, beleeft en er van geniet." Dit eerste jaar vindt de 'Dag van de Dijk' op één locatie plaats. In de komende jaren is het de bedoeling om op verschillende plekken tegelijk evenementen in dit kader te organiseren. Op deze dag draait het om ontmoeten en genieten: wat betekent water voor u? Water biedt ruimte voor recreatie en sport en inspiratie voor kunst. Maar water zorgt ook voor overstromingen. Dat vraagt om veiligheidsmaatregelen en verstandig beheer. Welke ervaringen en technologie zorgen ervoor dat we kunnen zwemmen omdat we willen en niet omdat we moeten? De 'Dag van de Dijk' brengt deze twee werelden - water beleven en waterbeheer - bij elkaar.

Programma
Zaterdag 27 september ontmoeten verschillende 'waterwerelden' elkaar. Aan de ene kant de 'waterbeleving' met kunst, recreatie en beweging als trekpleister en aan de andere kant het waterbeheer en de waterveiligheid met projecten als WaalWeelde, presentaties van rivierenprojecten van de gemeenten Druten en Nijmegen, een informatiestand van het Waterschap Rivierenland met leuke doeactiviteiten. Maar u kunt ook kennismaken en proeven van streekproducten van de Stichting 'Streekgala' en 'Gastvrijland van Maas en Waal'. Daarnaast staat er nog een rondleiding door de steenfabriek op het programma en bij goed weer kan er onder begeleiding in de uiterwaarden gevliegerd worden. Als afsluiting is er nog een ballonnenwedstrijd. Kortom: een unieke kans om elkaar te ontmoeten en via verschillende activiteiten te ervaren wat het rivierengebied te bieden heeft voor zowel jong als oud!

Voor het volledige programma en meer achtergrondinformatie kunt u kijken op de website: www.dagvandedijk.nl

Initiatiefnemers zijn het innovatieprogramma van Rijkswaterstaat 'WaterINNovatiebron' (WINN) en een netwerk van enthousiaste mensen en organisaties die zich betrokken voelen bij het rivierengebied. De 'Dag van de Dijk' wordt gefinancierd door WINN en de provincie Gelderland. De organisatie ligt in handen van Deltares, TNO en Lyon Romijnders Communicatie en Organisatie Ubbergen. Daarnaast leveren verschillende organisaties een onmisbare bijdrage, zoals de gemeenten Druten en Nijmegen, RODRUZA, het initiatief 'Bakens aan het Water', het project 'WaalWeelde', het 'Waterschap Rivierenland' en de 'Stichting Streekgala' in samenwerking met 'Gastvrijland van Maas en Waal'.

Naar verwachting zullen zich nog andere organisaties en belanghebbenden bij de 'Dag van de Dijk' aansluiten.

//
Noot voor de redactie.