Obama wint eerste Amerikaanse verkiezingsdebat

27/09/2008 09:10

Nederlands Debat Instituut Holding B.V.

De democratische presidentskandidaat Barack Obama heeft volgens het Nederlands Debat Instituut het eerste presidentiële debat in de Verenigde Staten nipt gewonnen. Het debat tussen de kandidaten McCain en Obama ging over de Amerikaanse economie en het Buitenlands beleid. Obama was beter tijdens het eerste gedeelte over de economie terwijl McCain zijn ervaring in het tweede gedeelte over het Amerikaanse buitenlandbeleid tentoonspreidde. Het debatinstituut beoordeelde het debat op presentatie, argumentatie en strategie van beide kandidaten.

De presentatie van beide kandidaten was niet zozeer gericht op elkaar maar vooral op de derde partij; de kijker thuis. Ook na aandringen van debatleider Jim Lehrer spraken de kandidaten elkaar meestal niet aan waarbij Obama hierop soms een uitzondering vormde door McCain, bij de voornaam, aan te spreken. De gebaren waren weinig opvallend behalve de momenten dat de kandidaten recht in de camera de kiezers thuis aanspraken (Obama) of met een pennenstreek de uitgaven gingen vetoën (McCain). Quotes die erg opvielen tijdens het debat waren: "It is good for Wallstreet not for Mainstreet"(Obama), en "This isn't the begin of the end of this crisis but the end of the beginning"(McCain).

De argumentatie van beiden was duidelijk. Hoewel Obama het hier door stijlfiguren en zijn bekende sierlijke retoriek iets makkelijker had. Obama was sterker in het eerste gedeelte over de economie waarbij hij erg concreet kon opsommen wat de Amerikaanse burger kan verwachten indien hij President wordt: " Onafhankelijkheid in energievoorziening, betere gezondheidszorg, beter onderwijs en een betere infrastructuur. McCain bleef hier vooral hameren op het feit dat hij de overheidsuitgaven zou terugdingen en eigenhandig (met een pen) zou zorgen dat ze werden tegengehouden. Het omslagpunt kwam toen McCain over de oorlog in Irak met veel emotie aantoonde dat hij door een moeder gevraagd was om een armband van haar omgekomen zoon te dragen uit respect. McCain ging verder en zei dat hij ervoor zou zorgen dat haar zoon niet voor niets gestorven zou zijn. Hier combineerde McCain emotie met een zeer concreet voorbeeld. Hierna ging McCain in de aanval. Daar kwam Obama niet overheen. Op zijn beurt was Obama sterk om aan te geven wat er volgens hem zou moeten gebeuren in Afghanistan: de regering onder druk zetten, de Papaverteelt aanpakken en het probleem Pakistan oplossen. Obama onderscheidt zich in het debat door vaak concrete en herkenbare voorbeelden te geven aan de Amerikaanse kijker terwijl McCain veel meer op de hoofdlijnen bleef hameren.

Als we kijken naar de strategie dan zien we in het debat de straatvechter McCain die er alles aandoet om Obama weg te zetten als hopeloos naïef en niet geschikt voor de baan als president: te weinig ervaring of tijdens het debat over Iran: "het is niet alleen naïef maar ook gevaarlijk". Obama op zijn beurt is in het debat sterk in het constant terugkomen op zijn eigen plannen zoals hij doet bij de kwestie Rusland en Georgië: "Zoals McCain zegt, voelt Poetin zich sterk als gevolg van de macht die hij heeft door oliegeld. Wij moeten dus niet alleen maar boren naar olie maar ook investeren in alternatieve energiebronnen zoals ik al zei. Dan zijn we ook minder afhankelijk van landen als Rusland, Venezuela en Iran."

Geen van beide kandidaten maakte grote fouten. Toch werd er wel degelijk gescoord aan beide kanten. McCain zet Obama weg als naïef en onervaren. Belangrijk hierbij is de quote over een gesprek met de Iraanse leider Ahmadinejad: "Laten we dit even duidelijk hebben, we zitten om de tafel met Ahmadinejad die zegt: we vegen Israël van tafel en wij zeggen terug: nee hoor! Oh alsjeblieft." Obama is erin geslaagd om telkens in het debat zijn eigen punten te maken en terug te komen op de eigen plannen zoals: gezondheidszorg, alternatieve energie en eerlijkere verdeling van het geld. Obama drukt McCain vaak in de hoek van het huidige, slechte beleid van Bush.





http://www.debatinstituut.nl