TodaysArt 2008: vierde editie succesvol afgesloten

29/09/2008 01:00

Stichting The Generator

Afgelopen weekend, op 26 en 27 september, vond de vierde editie van het TodaysArt Festival plaats in het centrum van Den Haag. Dit jaar leverden ruim 200 artiesten een bijdrage aan het festival waar veel verschillende kunstdisciplines zijn vertegenwoordigd en gecombineerd, zoals muziek, film, moderne dans, beeldende kunst en fotografie. Het festival speelde zich af op 23 binnen- en buitenlocaties en droeg de titel Blue Light District, verwijzend naar de bekende blauwe huisstijl van het festival. De organisatie laat weten dat het festival zonder incidenten is verlopen, en werd bezocht door ongeveer 24.000 bezoekers.

Voor het eerst in de TodaysArt-geschiedenis maakte de Dr. Anton Philipszaal deel uit van het festivalterrein. Er werden 1.890 stoelen verwijderd, om ruimte te maken voor optredens van bands als Nouvelle Vague, !!! (CHK CHK CHK) en Poni Hoax. De bijzondere akoestiek van de concerthal zorgden voor volle zalen bij onder meer God Is An Astronaut, Seabear, Borko en NiCad. De line-up legde een goede balans tussen artistiek inhoudelijke bands voor de muziekliefhebber en innovatieve bands die ervaren zijn in het optreden op grotere podia.

Ook de andere nachtlocaties, zoals het Paard van Troje, de Rootz en Café de Vinger, konden rekenen op veel belangstelling van het publiek. Met showcases van labels als Olé Records en Modern Love, en van festivals als Mutek en Extrema, bood het festival een overzicht van de verschillende stromingen binnen de elektronische muziek. Artiesten als Deadbeat, Isolée, Pier Bucci, Chic Miniature, Frivolous, Andy Stott, Claro Intelecto, Pendle Coven, MLZ, Chymera, Robert Babicz, Kornreiniger, Mark Boombastik, Numuw, de O Tannenbaum DJ's en Bertin werden allemaal druk bezocht.

Kunst en moderne dans krijgen traditioneel veel aandacht op het TodaysArt Festival. Het werk van Pablo Valbuena op het Haagse stadhuis kan niemand zijn ontgaan; door middel van nauwkeurige projecties kan deze kunstenaar de witte blokken waaruit het stadhuis bestaat zo manipuleren dat het lijkt alsof ze bewegen. Net als vorig jaar was het atrium van het stadhuis een belangrijke kunstlocatie; de bewegende watersculpturen van Bram Vreven, de installaties van LAb , de interactieve dansvloer van Daan Brinkmann en de performance van de State of Sabotage, een internationaal erkende micronatie die in het atrium echte paspoorten maakte voor bezoekers die twee paspoorten meenamen, kwamen in deze bijzondere ruimte goed uit de verf.

Op het laatste moment werd ook nog een performance die eigenlijk voor het evenement Picnic stond gepland, doorgeschoven naar TodaysArt. Deze installatie, PLANETART, de zingende teslatransformators, maakt muziek met echte bliksems. Door het voltage te variëren, kan het geluid van de enorme stroomvonken perfect worden gecontroleerd, en ingezet worden als melodie- of baslijn. De installatie bleek populair bij het publiek, die in grote getalen het Spuiplein oprenden wanneer de installatie aanging.

Qua dans trok de voorstelling Glow van Chunky Move veel bekijks. Door middel van hoogwaardige projectieapparatuur creëert dit gezelschap een virtuele dansvloer, die de danser kan manipuleren met haar eigen bewegingen. Tevens was er een Frans dansgezelschap, Compagnie Retouramont, die hangend aan touwen in de lucht dansvoorstellingen deden. Dit werd gedaan op uitzonderlijke locaties; onder meer op de gevel van Hotel Mercure en hangend aan hijskranen op het bouwterrein van de voormalige Zwarte Madonna.

Festivaldirecteur Olof van Winden: "Als organisatie blikken we terug op een zeer geslaagde editie, drukker bezocht dan ooit en zonder incidenten verlopen. We hebben zelf ontzettend genoten van de goede sfeer en het mooie weer. Een weekend als dit, onder meer door het goede contact met artiesten en publiek, zorgt altijd voor veel nieuwe ideeën voor volgende edities. We zullen daarom komende week weer met veel plezier beginnen met de voorbereidingen voor TodaysArt 2009.





http://www.todaysart.nl