European Union



Brussels, 29 September 2008

Indrukwekkend resultaten voor de Europese banendagen bij de Commissie

Overal in Europa worden momenteel in september en oktober de Europese banendagen gehouden. Werkzoekenden en werkgevers hebben de mogelijkheid meer dan 500 verschillende manifestaties te bezoeken, uiteenlopend van banenbeurzen tot studiebijeenkomsten en lezingen over beroepsmobiliteit. De belangrijkste manifestatie in Brussel, die op 27 september bij de Commissie werd gehouden, werd bezocht door bijna 10 000 werkzoekenden en 60 werkgevers.

"De banendagen laten zien dat de EU zich ervoor inzet haar burgers meer en betere banen te bieden en de toegang tot het arbeidsproces op tastbare wijze te vergemakkelijken", zei Vladimír Spidla, commissaris voor Werkgelegenheid. "Deze manifestaties dienen twee doelen: uiteenzetten wat de voordelen van mobiliteit in Europa zijn, en werkgevers de mogelijkheid bieden directe contacten met werkzoekenden te leggen en hen aan te werven. Voor veel jonge mensen is de aanwezigheid op een dergelijke manifestatie wellicht de eerste stap naar hun eigen mobiliteitservaring. Op de banendag in Brussel was 95% van de werkgevers uitermate tevreden over de kwaliteit van de kandidaten die zij ontmoetten, terwijl de meeste van hen gemiddeld 40% van de kandidaten nog eens zal oproepen voor een tweede interview."

De manifestatie in Brussel was ook een gelegenheid om meer over mobiliteit te weten te komen. Adviseurs van de Europese dienst voor arbeidsvoorziening (EURES) uit twintig landen (Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Hongarije, Ierland, Letland, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Slovenië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland) gaven werkzoekenden en mensen die eventueel van baan willen veranderen advies over woon- en werkomstandigheden.

* Tuula, een EURES-adviseur uit Finland zei: "Deze manifestatie stelt ons in staat te laten zien wat ons land te bieden heeft. In Finland zijn vacatures in de bouw, bij het vervoer en in de industrie, zoals in de machinebouw en de metaalbewerking. Wij hebben veel belangstellenden ontmoet en dit is nog maar de eerste, veelbelovende stap op het gebied van mobiliteitservaring."
* Claire, een werkzoekende uit Brussel, zei: "Ik wist niet wat EURES was. Vandaag kon ik tal van vacatures bekijken. Ik zal er mijn vrienden zeker over vertellen. Het is een krachtig instrument als je werk zoekt. Het is gebruiksvriendelijk en praktisch en het hielp bij het vinden van een antwoord op veel van mijn vragen. Dit is Europa in actie!"

Intussen wordt de Europese portaalsite voor mobiliteit van EURES (EURopean Employment Service) maandelijks meer dan 1,4 miljoen maal bezocht. De site bevat momenteel 1 190 725 vacatures, 312 169 cv's en 17 732 geregistreerde werkgevers.

* Danae kwam voor deze manifestatie uit Athene naar Brussel. Zij zei: "Het voordeel is dat je hier werkgevers persoonlijk ontmoet. We zijn gewend aan advertenties in kranten of online en zij zijn eraan gewend kennis met ons te maken door middel van ons cv. Het persoonlijke contact is bij het vinden van werk cruciaal."
* Emmanuel Van Innes, Human Resources manager bij Suez, was een van de 60 werkgevers op de manifestatie in Brussel: "De mensen hier zijn uiterst gemotiveerd. Ik kon hier cv's inzamelen en kandidaten ontmoeten. Ik heb in één dag gedaan wat mij normaliter weken kost."

Bijna 53% van de kandidaten die zich vooraf voor de manifestatie in Brussel hadden ingeschreven, was vrouw en de overgrote meerderheid van de werkzoekenden zag uit naar een andere baan (70%). Het waren jonge mensen (29% in de leeftijdscategorie 18-25 jaar en 44,6% in de categorie 26-35 jaar). Verder hadden de deelnemers een hoge opleiding: 34,6% had een volledige universitaire opleiding of een mastersopleiding en 26,8% een bachelorsopleiding.

De komende twee weken worden ook in een aantal andere steden banendagen gehouden. Zie voor een volledige lijst: http://eures.europa.eu.

Zie ook MEMO/08/577 en MEMO/08/576.