Tentoonstelling en lezing over Bijbels in Protestantse Kerk Engelen


'S-HERTOGENBOSCH, 20080923 -- In het kader van het Jaar van het Religieus Erfgoed organiseert de Protestantse kerk in Engelen (De Kerkhof 3, Engelen) in samenwerking met De Tijdreiziger dit weekend een tentoonstelling onder de titel 'Van Statenbijbel tot Siebelink'. De expositie is zaterdag 27 september geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Zondag 28 september van 10.00 tot 13.00 uur. Op zondag is er om 10.30 een bijzondere dienst in de kerk rondom het thema van de tentoonstelling.

Op de tentoonstelling is een uitgebreide selectie Bijbels te zien. Zo zijn er bladen uit Middeleeuwse handschriften. Maar ook Statenbijbels en verschillende moderne vertalingen. Speciale aandacht wordt gegeven aan boeken die in de 17e en 18e eeuw zijn uitgegeven in relatie met de toen nieuwe Statenbijbel. De tentoonstelling eindigt met een aantal items over de invloed van de Bijbel op de moderne literatuur.

Nederland heeft van oudsher iets met de Bijbel. Voor mensen die bij een kerk horen is de Bijbel dé inspiratiebron voor hun geloof, maar ook buiten de kerk kan niemand om de Bijbel heen. De Bijbel heeft een enorme invloed gehad op de Nederlandse cultuur. Bijbelvertalingen hebben in de loop van de eeuwen de Nederlandse taal gevormd en verrijkt. Voor het begrijpen van veel muziek, literatuur en schilderkunst is kennis van de Bijbel onontbeerlijk. De Bijbel is echter niet alleen een boek waarmee geloof en kunst in het verleden verklaard kunnen worden. Ook heden ten dage is de Bijbel voor velen een bron van spiritualiteit en wijsheid.

Dat mensen vaak via hun ouders of grootouders in aanraking komen met de Bijbelse verhalen en gedichten, illustreert hoezeer de Bijbel religieus erfgoed is: de generaties geven het boek aan elkaar door, en elke generatie krijgt een kans een eigen, nieuwe relatie met de Bijbel aan te gaan.

De toegang voor deze inspirerende tentoonstelling is gratis en er is een gratis catalogus. De activiteit wordt ondersteund door www.detijdreiziger.nl.





Ingezonden persbericht