Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Amsterdam, 16 sep 08

Première Rocco en zijn broers op prestigieuze RuhrTriennale Fedja van Huêt, Hans Kesting en Halina Reijn in Duitstalige première

Na een zomer met opvoeringen van Romeinse tragedies op internationale festivals, gaat op 27 september Rocco en zijn broers in première tijdens het prestigieuze RuhrTriennale-festival in Bochum. De voorstelling, in regie van Ivo van Hove, wordt als Rocco und seine Brüder in het Duits gespeeld en beleeft voorjaar 2009 in een Nederlandstalige versie haar Nederlandse première.

'Voor TA is het belangrijk de ramen van ons huis wijd open te zetten en op internationaal niveau producties te maken,' aldus Ivo van Hove: 'De RuhrTriennale is een festival van grote allure en we zijn blij dat we onze nieuwe productie Rocco en zijn broers in coproductie met hen uitbrengen.'

Broederliefde
Rocco en zijn broers is een theaterbewerking van de veelgeprezen film Rocco e i suoi fratelli van de Italiaanse filmmaker Luchino Visconti. Het speelt zich af in Italië in de jaren '60 van de vorige eeuw: een verhaal over migratie, over de gespannen verhouding tussen traditie en vooruitgang, maar ook een melodrama over broederliefde en verlies van zelfrespect. De rollen in de voorstelling worden gespeeld door Halina Reijn, Fedja van Huêt, Hans Kesting, Fred Goessens, Hugo Koolschijn, Celia Nufaar, Alwin Pulinckx, Eelco Smits, René van Zinnicq Bergman, Stef Aerts en Elise Schaap.

New York
Na de première van Rocco reist Toneelgroep Amsterdam naar Amerika met Van Hove's succesproducties Opening Night (2 t/m 6 december, New York) en Rouw siert Electra (25 t/m 28 februari 2009, Chicago). Bovendien opent het Franse EXITfestival met Kreten en gefluister (26 t/m 28 maart 2009, Parijs). De Nederlandstalige versie van Rocco en zijn broers debuteert op 3 mei in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Afgelopen zomer voerde Toneelgroep Amsterdam de voorstelling Romeinse tragedies uit op het Theaterfestival Avignon (fr), Wiener Festwochen (au), Theaterformen Braunschweig (d) en het Theaterfestival in Antwerpen (b).

Rabobank is founding partner van Toneelgroep Amsterdam.

EINDE PERSBERICHT /