Ingezonden persbericht


Voordrachtskunst op Fort bij Spijkerboor

Speciaal voor de Stellingmaand in september vertelt voordrachtskunstenaar Carool Popelier over de 'moeder van alle oorlogen', de Trojaanse oorlog. Podium voor deze bijzondere voorstelling is Fort bij Spijkerboor.

Een indringende voorstelling - bedoeld voor een volwassen publiek - over onze voortdurende hunkering naar vrede en menselijkheid, in en buiten onszelf, die verder gaat dan een gewoon verhaal over een oude oorlog. De voorstelling is voorzien van prachtige beelden van op dit verhaal geïnspireerde kunst en gedichten uit de Europese literatuur. De oude generaal haalt herinneringen op over wat hij heeft meegemaakt. Zijn relaas begint enthousiast, maar gaandeweg vertelt hij meer over zijn ontmoeting met Achilles. Een van de grootste helden uit de Griekse geschiedenis, maar in de ogen van de generaal een schoft.

Fort bij Spijkerboor is 27 september vanaf 19:00 uur open voor publiek en is te bezichtigen tot 19:45. De voorstelling begint om 20:00 uur. Kaarten zijn E 5,- voor leden van Natuurmonumenten en E 7,50 voor niet-leden. Reserveren kan via www.natuurmonumenten,nl/agenda of 035 655 99 55.

De Stelling van Amsterdam is een 135 kilometer lange verdedigingslinie die bestaat uit een ring van dijken, sluizen en 46 forten en batterijen. De Stelling van Amsterdam ligt op een afstand van 15 tot 20 kilometer van het centrum van Amsterdam en is aangelegd tussen 1880 en 1920. Het leger, de regering en het koningshuis zouden zich binnen deze ring kunnen terugtrekken bij een aanval op Nederland. Tijdens de Stellingmaand, van 30 augustus t/m 28 september, zijn 30 forten open voor het publiek. Een unieke kans, want veel van deze monumenten zijn de rest van het jaar gesloten. Een uitgebreide agenda vindt u op www.stellingvanamsterdam.nl

De Stelling is als monument beschermd door de Provincie Noord-Holland en het Rijk. Sinds 1995 draagt de Stelling de titel Nationaal Landschap. Bovendien staat ze sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO naast bijvoorbeeld de Chinese Muur, Mont Saint-Michel, de oude stad van Fez en de piramides van Gizeh.