Ingezonden persbericht



- P E R S B E R I C H T -

Woonstrijd optocht door de Utrechtse binnenstad.

Houd wonen betaalbaar, stop het kraakverbod.

UTRECHT, 17 september 2008 - Op 27 september zal er een optocht door de Utrechtse binnenstad trekken uit onvrede over de huisvestingsproblematiek. Woningnood is een probleem waar een aanzienlijk aantal mensen tegenaan lopen. De rechten van huurders worden steeds meer ondermijnd en de schaarste aan betaalbare woonruimte is bij lange na niet opgelost. Het CDA heeft nu ook het voornemen kraken te gaan verbieden. Dit raakt een grote groep mensen.

Het recht op fatsoenlijke woonruimte lijkt steeds minder vanzelfsprekend te worden. Door stadsvernieuwing verdwijnen er steeds meer betaalbare woningen uit de stad. Sfeervolle wijkjes moeten plaatsmaken voor dure nieuwbouw. Tegelijkertijd staan door speculatie miljoenen vierkante meters vastgoed leeg. De politiek maakt met het voornemen kraken te verbieden haar zoveelste knieval voor het grote kapitaal. Hiermee wordt het mogelijk gemaakt voor speculanten en corporaties de zwakke positie van woningzoekenden financieel uit te buiten. De plicht te zorgen voor fatsoenlijke huisvesting lijkt in Den Haag niet hoog op de agenda te staan.

Uit onvrede over de huisvestingsproblematiek zal er in Utrecht een optocht plaatsvinden in het kader van woonstrijd. Deze optocht is bedoeld om iedereen, van huurders tot krakers en van studenten tot gezinnen, de kans te geven hun stem te laten horen tegen de voornemens van de overheid, en tegen de verdere uitholling van woonrechten. "Het is belachelijk dat het woonrecht financieel wordt uitgebuit, daarom is het belangrijk dat we nu onze stem laten horen", zegt Judith, één van de initiatiefnemers.

De optocht zal om half twee starten vanaf het Domplein in Utrecht. Op verschillende interessante locaties zullen toespraken worden gehouden, over stadsvernieuwing, woningnood, kraken en woonstrijd. Deze optocht zal rond vijf uur eindigen op het Lucasbolwerk.