Volker Wessels Stevin NV
Afzinken eerste element Bjørvikatunnel

27 september 2008

In Oslo is het eerste tunnelelement van de Bjørvikatunnel succesvol afgezonken. Aangezien in Noorwegen de tunnels normaal gesproken in de rots worden gemaakt, was dit een landelijke primeur. VolkerWessels onderneming Volker Stevin Construction Europe maakt onderdeel uit van de bouwcombinatie.

Ter voorbereiding op het afzinken van de tunnelelementen zijn in de afgelopen maanden de volgende werkzaamheden uitgevoerd.

Zinksleuf en fundatie tunnelelement 1
Op de plek waar het eerste element is afgezonken is een oude kadeconstructie gesloopt en zijn in de uitgebaggerde zinksleuf stalen palen geheid tot op de rotsbodem. Op deze stalen palen zijn vervolgens betonnen kopringen geplaatst en aan de palen vast gestort.

Grindbed fundatie
De fundatie van de zinktunnel, die gevormd wordt door een grindbed (dat deels over de paalfundatie heen loopt) is aangebracht. Om dit grindbed te kunnen leggen binnen de gestelde toleranties van ± 30 mm is de MPP Scradeway van Boskalis-Stemat dit jaar grotendeels gereviseerd en vervolgens naar Oslo getransporteerd.

Afzinkvoorbereidingen
In Oslo zijn de tekeningen en draaiboeken gemaakt voor het transport en afzinken. Vervolgens zijn hiermee de nodige ankerpunten op de kade aangebracht en is tunnelelement 1 afzink gereed gemaakt. Vanuit Nederland is het afzinkequipement van BAM en VHB opgeknapt en op transport gegaan naar Noorwegen. Daar aangekomen zijn de verschillende onderdelen (zoals catamarans, lieren, meettoren en toegangsschacht) op de juiste plekken opgesteld.