KNHS


Sumaya van Yara de Boer goedgekeurd
26 september 2008


Oviedo - Spanje (KNHS) - Gitano Sumaya G, het paard van Yara de Boer , is vrijdag goedgekeurd tijdens de veterinaire keuring op het EK Endurance voor Junioren en Young Riders in het Spaanse Oviedo.

Yara is hiermee de enig overgebleven Nederlandse ruiter is op dit kampioenschap. Eerder deze week bleek Sattarov, het paard van Jarmila Lakeman , kreupel, waardoor deze combinatie zich moest terugtrekken. Jarmila is echter wel naar Spanje afgereisd om haar maatje Yara aan te moedigen.

In totaal doen 15 verschillen nationaliteiten mee tijdens deze Europese titelstrijd. Yara gaat zaterdagochtend om 7.30 uur van start.De eerste lus van de in totaal 120 kilometer lange rit, is 34,5 kilometer en tevens de langste van de vijf rondes over een heuvelachtig parcours met een ruwe ondergrond. Het weer ziet er goed uit: het is zonnig met lichte bewolking en een kleine kans op regen en zwakke wind uit het oosten. Goede omstandigheden voor een mooie wedstrijd, waarbij het motto altijd is: tot finish is to win!

Tussen de verschillende rondes zit 30 tot 40 minuten rusttijd met veterinaire controles, Met een gemiddelde snelheid van 15 km/uur en de pauzes (vetgates) meegeteld kan Yara tegen 18.00 uur finishen. Op het vlakke parcours van de Fasna Trail reed Yara in juni van dit jaar op de 125 km een gemiddelde snelheid van 16,21 km/u met Sumaya. Als ze die snelheid in Spanje haalt komt ze ruim een half uur eerder over de eindstreep.

Kijk hier voor video's van het NK in Ermelo. Zie het origineel
origineel