Gemeente Brummen


College presenteert programmabegroting voor 2009

(Oorspronkelijke publicatie datum: 27-09-2008)

Je kunt het het belangrijkste document noemen dat ieder jaar weer door het gemeentebestuur wordt vastgesteld. De gemeentebegroting: het document waarin staat voor welke activiteiten en doelstellingen de gemeente geld beschikbaar stelt. In de komende weken staat de begroting voor het komende jaar centraal. Op donderdagavond 25 september overhandigde wethouder financiën Dick ter Maat de raadsleden het concept dat door het college van B&W is opgesteld. Op donderdag 6 november staat de laatste bespreking in de gemeenteraad gepland en wordt deze definitief vastgesteld. En in de tussentijd is er volop ruimte voor de lokale politici om met elkaar én met burgers en vertegenwoordigers van verenigingen en organisaties over de begroting te debatteren.

Alles over de programmabegroting
De begroting is geheel te lezen op deze gemeentelijke website. Zo is er een speciale projectpagina (klik hier) waar u dekomende tijd alle informatie kunt lezenover de begroting en over de wijze waarop deze door de gemeenteraad wordt behandeld.

Het motto: doorpakken
De conceptbegroting zoals die nu is gepresenteerd heeft als officiële titel Programmabegroting 2009-2012. Het motto dat B&W de begroting meegeven is Doorpakken. Het college is er in geslaagd een meerjarig sluitende begroting aan te bieden, waarin de nodige budgetten worden vrijgemaakt om nieuwe ontwikkelingen te kunnen aanpakken. Stonden de eerste twee jaar van deze collegeperiode voor het college vooral in het teken van het leggen van een goed fundament door het maken van plannen en vastleggen van visies, de komende periode ligt het accent meer op het uitvoeren en realiseren van de plannen.

Beperkte stijging lasten
Net als de afgelopen jaren kan de lastenstijging voor de inwoners beperkt worden gehouden. Een gemiddeld gezin zal in 2008 zon 4,76% meer gaan betalen aan gemeentelijke belastingen en heffingen. De meeste tarieven stijgen met de landelijke inflatiecorrectie van 1,9 procent. De afvalstoffenheffing stijgt minder, namelijk met slechts één procent. De rioolrechten stijgen echter met ruim tien procent. Dit komt omdat het goed water duurder wordt en er flinke investeringen in het gemeentelijke riool nodig zijn. Kostendekkendheid van de tarieven is voor het gemeentebestuur een belangrijk uitgangspunt. Al met al komen de wijzigingen in de tarieven neer op een jaarbedrag van 32,46 euro. De weg naar 6 november

Over de programmabegroting wordt dus op donderdag 6 november een officieel besluit genomen door de raad. Het vaststellen van de gemeentebegroting is namelijk een wettelijke taak van dit orgaan. De procedure die de gemeenteraad heeft afgesproken die moet leiden tot de vaststelling biedt voor iedereen voldoende gelegenheid mee te praten en in te spreken. Op woensdag 15 oktober vindt een openbare forumbijeenkomst plaats dat geheel is gewijd aan de begroting. Hierin kunnen burgers hun visie geven op het financiële huishoudboekje van de gemeente Brummen en raadsleden hebben de gelegenheid het college te bevragen over het document. Op 29 oktober presenteren de vier raadsfracties hun eerste reacties in een extra uitgave van GemeenteThuis. Ook zijn hun visies in uitgebreide vorm te lezen op de speciale pagina over de begroting op deze website. In de aanloop naar de raadsvergadering van 6 november zal het college van B&W een reactie geven op de ingebrachte visies van de vier raadsfracties. Het echte debat brandt dan op donderdag 6 november vanaf 16.00 uur los.

Praat u ook mee?
Wilt u meepraten over de begroting voor het komende jaar dan zijn er diverse manieren om dit te doen. Uiteraard kunt u uw reactie schriftelijk kenbaar maken aan één of meerdere raadsfracties. Ook kunt u een bijeenkomst van een raadsfractie bijwonen. Natuurlijk kunt u meepraten en discussiëren tijdens de openbare forumbijeenkomst op 15 oktober. De programmabegroting wordt op 6 november door de gemeenteraad vastgesteld. Voor deze vergadering geldt geen spreekrecht. Daarom is het van belang dat burgers en organisaties in het voortraject gebruik maken van de mogelijkheden om hun visie en standpunten kenbaar maken.