Ingezonden persbericht

Persbericht
Juryrapport als attachment

Louis Hartlooper prijs voor de filmjournalistiek 2008
gaat naar André Waardenburg

De Louis Hartlooper prijs voor de filmjournalistiek 2008, een prijs die toegekend wordt aan een (film)journalist die een eminente bijdrage heeft geleverd aan het denken over cinema en aan de verdieping van de filmcultuur in Nederland, is tijdens het Nederlands film Festival in Utrecht, uitgereikt aan André Waardenburg, hoofdredacteur van het maandblad Skrien en tevens filmjournalist voor o.a. het NRC Handelslad.

Naast een fotografische afbeelding op een eervolle plek in het Louis Hartlooper Complex bestaat de prijs uit twee delen. De erepenning van de Stichting Louis Hartlooper en een Zwarte Spiegel, die in de klassieke Oudheid gebruikt werd in de wereld van de magie, waar hij een hulpmiddel was bij de "kunst van het schouwen".

Uit het juryrapport: "Uit zijn enthousiasmerende artikelen spreekt een aanstekelijke liefde voor films uit de meest uiteenlopende genres. Mede door zijn grote kennis van de filmgeschiedenis weet André Waardenburg zijn publicaties in een zinvolle en waardevolle context te plaatsen."

De prijs is eerder toegekend aan
Joyce Roodnat (2005) voor de artikelenreeks Europese Filmklassieken in 'M',
Dirk Lauwaert (2006) voor zijn boek Dromen van een expeditie, en aan
Annemieke Hendriks (2007) voor haar boek De pioniers.

De jury bestaat uit leden van het Louis Hartlooper Genootschap, dat gelieerd is aan het Louis Hartlooper Complex, maar opereert volstrekt onafhankelijk en zonder ruggespraak.

Utrecht, 27 september 2008

.....



Ingezonden persbericht