Time : 11:14:39
Date : 26 September 2008
Sender Name: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Zondag 28 september 2008 is Wereldrabiësdag

Sinds september 2007, wordt elk jaar Wereldrabiësdag georganiseerd door de "Alliance for Rabies Control", met als doel het publiek te sensibiliseren voor rabiës, een virale aandoening die op vele plaatsen in de wereld nog steeds menselijke tragedies veroorzaakt. De Wereldrabiësdag richt zich in de eerste plaats op de landen waar de ziekte endemisch is, maar het probleem blijft ook een impact hebben voor België. Reizigers lopen een risico en jaarlijks worden nog steeds vele Belgen gevaccineerd tegen de aandoening. Af en toe duikt de ziekte opnieuw op door illegale import van besmette dieren.

Rabiës is wereldwijd verspreid, maar eist vooral een zware tol in Azië en Afrika met jaarlijks naar schatting 55000 doden. Meestal loopt men de infectie op na een beet van een hond. In België werd het laatste geval van rabiës bij een mens gerapporteerd in 1981. Sindsdien zijn er echter verschillende dodelijke gevallen geweest in onze buurlanden, met name Frankrijk, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Vooral reizigers die zich begeven naar besmette gebieden in Azië, Afrika, Oost-Europa, het Midden-Oosten en Latijns Amerika moeten beducht zijn voor rabiës bij wilde en tamme dieren.

De ziekte wordt gekenmerkt door een lange incubatieperiode van soms verschillende maanden. Het virus bevindt zich in het speeksel van een aangetast dier. Mens of dier worden besmet door contact met het speeksel via een bijtwonde, krab of op de slijmvliezen. De ziekte gaat niet over van mens op mens.

Rabiësvirus vermeerdert in de hersencellen en wijzigt daarbij de werking van de hersenen. De eerste symptomen van de hersenontsteking beginnen met koorts, moeilijk slikken en neuropsychiatrische problemen, zoals excitatie en angstaanvallen. Hydrofobie (angst voor water) komt soms ook voor. Binnen een termijn van dagen, soms enkele weken, evolueert de patiënt richting coma en sterfte, meestal door een ademhalingsstilstand. Indien er geen behandeling werd ingesteld vóór het optreden van de symptomen, is de ziekte bijna altijd fataal.

Personen die contact hebben gehad met verdachte dieren, meestal tijdens reizen in besmette gebieden, moeten onmiddellijk worden behandeld. Deze "post-exposure" behandeling begint met een algemene wondverzorging en ontsmetting, gevolgd door een specifieke anti-rabiës behandeling, bestaande uit 4 to 5 vaccinaties, soms gecombineerd met de toediening van antistoffen. Importeer nooit een dier zonder rekening te houden met de wettelijk verplichte sanitaire maatregelen. Een besmet dier kan een gevaar betekenen voor uw familie en het virus verspreiden naar andere dieren. Vermijd contact met zwerfhonden of katten wanneer u op reis bent in een besmet gebied. Dieren kunnen drager zijn en het virus uitscheiden vooraleer ze de symptomen beginnen te vertonen. Een krab, beet of lik kan voldoende zijn om het virus over te dragen. Bij een beet moet u zo snel mogelijk de wonde reinigen met water en zeep, grondig naspoelen en ontsmetten. Contacteer vervolgens onmiddellijk de lokale gezondheidsinstanties.

Honden, katten of fretten die meereizen binnen de Europese Unie moeten steeds geïdentificeerd zijn (chip of tatoeage), gevaccineerd tegen rabiës en vergezeld van een Europees paspoort afgeleverd en ingevuld door een dierenarts. Opgelet want niet alle Europese landen zijn rabiës-vrij. Bij twijfel is het aan te raden om advies te vragen bij de ambassade of de veterinaire diensten van het land van bestemming. Sommige landen eisen bijkomende garanties, waaronder een bloedtest gevolgd door een wachtperiode. Deze formaliteiten nemen soms veel tijd in beslag en het is vaak nodig om de reis met uw huisdier tijdig te plannen (bv. meer dan 6 maanden op voorhand voor het Verenigd Koninkrijk).

De regels voor de invoer of terugkeer van een dier van buiten de Europese Unie zijn streng: elke hond, kat of fret die ingevoerd wordt moet geïdentificeerd, gevaccineerd en vergezeld zijn van een certificaat afgeleverd door de lokale autoriteiten. Indien het dier terugkomt of ingevoerd wordt vanuit een risicoland, moet er bovendien een bloedproef gebeurd zijn en dit minstens 3 maanden vóór de datum van invoer. Het is aan te raden om deze test reeds te laten uitvoeren vooraleer u de Europese Unie verlaat.

Het Nationale Referentiecentrum voor Rabiës van het Wetenschappelijk instituut Volksgezondheid zorgt voor de epidemiologische opvolging, diagnose en preventieve behandeling van rabiës in België. Parallel wordt er wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd ter verbetering van de kennis van de ziekte en behandeling.

CONTACT
Steven Van Gucht, wetenschapper
tel.: + 32 2 373 31 11
fax: + 32 2 373 32 86
e-mail: svangucht@pasteur.be

URL: http://www.iph.fgov.be

Link to Press Release - FR Link to Press Release - NL