Ingezonden persbericht


P e r s b e r i c h t

ONDERWERP:


- Ministerie plaatst zonder overleg C2000 zendmast op Essenburgsingel te Rotterdam.
- Prima alternatieve locaties niet serieus overwogen door bestuurlijke onmacht
- Lokale politici gepasseerd en boos, bewoners in actie zondagmiddag 28 september
- Nog meerdere andere masten gepland in Rotterdam, onrust in de stad
- Burgemeester Opstelten kan het tij nog keren voor hij vertrekt

Rotterdam, 25 september 2008

Aanstaande zondagmiddag 28 september om 15.00 uur is er een grote ludieke actie van buurtbewoners en lokale politici tegen de plaatsing van een 53 meter hoge C2000 zendmast op de Essenburgsingel (hoek Diergaardetunnel) midden in het centrum van Rotterdam.

Bewoners en lokale politici zijn er van overtuigd dat er veel betere locaties voor de mast in de naaste omgeving beschikbaar zijn.

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken plaatst de C2000 zendmasten voor politie, brandweer en andere hulpdiensten door heel Nederland. In dichtbevolkt Rotterdam moeten er een stuk of acht geplaatst worden. Volgens TNO voldoet de mast aan de gestelde normen, maar veel wetenschappers betwisten die. De bewoners en de elf directeuren van de elf scholen in de onmiddellijke omtrek van de Essenburgsingel zijn bijzonder ongerust. Het betreft hier een kinderrijke buurt. De ouders zijn geschrokken en boos.

De mast moet midden in een Groene Zone van Rotterdam komen, waarvoor de gemeente Rotterdam een speciaal beschermend Singelplan heeft ontwikkeld. De wethouder, gemeenteraad en deelgemeenteraad van de stad echter zijn overrompeld door het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Voor het bouwen van een C2000 zendmast is geen bouwvergunning nodig. Als een dief in de nacht is het Ministerie in juli met de werkzaamheden begonnen.

Na protesten van de buurt en unanieme verontwaardiging van de gemeenteraad heeft wethouder Lucas Bolsius (CDA, ruimtelijke ordening) het ministerie toen gevraagd het werk tijdelijk op te schorten en de omwonenden deugdelijk te informeren. Maar op de - midden in de vakantietijd georganiseerde - informatiebijeenkomst kon het Ministerie volstrekt niet toelichten waarom juist déze locatie is verkozen, terwijl zo veel betere alternatieven beschikbaar zijn. Wij vermoeden: door slordige gemakzucht en gierigheid.

Inmiddels is de bouw hervat. De lokale politici kijken onmachtig toe. Zal het ook zo gaan met de circa acht masten die nog geplaatst moeten worden? Hoe kan dit zo maar gebeuren in democratisch Nederland? Als hoofdverantwoordelijke voor de Veiligheid in Rotterdam moet burgemeester Opstelten zijn volle gewicht nu in de strijd gooien. Daarom is ons motto:
HIER PAST GEEN MAST !
OPSTELTEN: ZET DE MAST WAAR DIE PAST !