Mediterrane orchidee in Nederland

29/09/2008 09:45

Floron

Afgelopen zomer is in Oost-Nederland een spectaculaire vondst gedaan van een Tongorchis. Dit is een orchidee uit het mediterrane gebied, die niet ten noorden van de Alpen voorkomt. De kniehoge plant is genoemd naar de roodbruine tongvormige lip van de bloem.

Stoffijn zaad

Orchideeën hebben stoffijn zaad, waarvan bekend is dat het vele honderden kilometers kan reizen. Toch is het bijzonder dat het klimaat in het beduidend koelere Nederland geschikt was om een zaadje te laten uitgroeien tot bloeiende plant. Dat kost bij orchideeën namelijk enige jaren.

Definitief?

De volgende jaren zullen vrijwilligers van FLORON de groeiplaats goed in de gaten houden, om te beoordelen of Tongorchis zich echt thuis voelt in Nederland.

Geheim

Bijzondere orchideeën hebben een bijzondere aantrekkingskracht op mensen: om te bekijken, om te fotograferen, maar soms ook om uit te graven en in de tuin te planten of te verkopen. Het voortbestaan van orchideeën in Nederland wordt op sommige plaatsen bedreigd door deze verstorende activiteiten. FLORON is daarom steeds voorzichtiger met het doorgeven van meldingen van bijzondere orchideeën. Ook in dit geval is de plek geheim gehouden en de vondst pas nà de bloei bekend gemaakt.

FLORON

De Stichting FLORON is de landelijke organisatie die zich bezig houdt met het inventariseren (waar komen de soorten voor?) en monitoren (hoe vergaat het de soorten in de loop van de tijd?) van de wilde flora van Nederland. De Stichting streeft naar meer aandacht voor bescherming en beheer van de wilde flora in Nederland. FLORON werkt daarbij nauw samen met andere (natuurbeschermings)organisaties en universiteiten in het onderzoek, de bescherming en het herstel van de (bedreigde) wilde flora van Nederland. FLORON heeft een Landelijk Bureau in Leiden. Verspreid over het gehele land helpen meer dan 1000 vrijwillige plantenwaarnemers het Landelijk Bureau aan informatie.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.floron.nl