Gemeente Coevorden

Bodem vestingstad Coevorden geeft fundament uniek kruithuis (1657) prijs

Ook opgraving verwacht van middeleeuwse stad Coevorden

Bij archeologisch onderzoek op het Bogas-terrein in de vestingstad Coevorden zijn fundamenten gevonden van wat oorspronkelijk waarschijnlijk een kruithuis (pulvertoren) is geweest. Deze vondst is uniek omdat het een zeer vroeg exemplaar betreft (1657) en omdat, voor zover bekend, nog niet eerder ook het complete omliggende terrein met een gebouw, voorportaal, palissaden en een waterput is gevonden. Op de plek van de opgraving lag vroeger Bastion Zeeland met daarop een kruithuis. Het kruithuis was bedoeld om het buskruit droog en veilig in op te bergen. De verwachting is dat onder het kruithuis en het Bastion veel sporen worden gevonden van de middeleeuwse stad Coevorden. Dat zou eveneens uniek zijn, omdat deze periode nog niet eerder is gedocumenteerd.

Coevorden werkt onder het motto `Coevorden Beweegt' aan een grootscheepse aanpak van het stadscentrum. De plannen zijn gebaseerd op het Coevorden anno 1603. Voorafgaand aan de bouwwerkzaamheden wordt op verschillende plaatsen in het centrum archeologisch onderzoek verricht. Zo ook in de bodem van het voormalig Bogas-terrein waar binnenhavens worden aangelegd.

Kruithuis één of meerdere keren afgebrand

Bastion Zeeland is één van de bastions van waaruit de stad vanaf eind 16e eeuw werd verdedigd tegen indringers. In de vesting waren oorspronkelijk meerdere kruithuizen aanwezig, onder andere in het Kasteel. Volgens onderzoek is de pulvertoren op Bastion Zeeland in 1657 gebouwd met palissaden rondom. De restanten van de kruittoren bestaan uit een fundering van houten staanders van eikenhout, waarop dwarsliggers bevestigd waren. Hierop waren dikke muren van baksteen geconstrueerd en een lichte dakconstructie. Dit kruithuis lijkt omgreppeld te zijn geweest. De opgegraven waterput zorgde voor het nodige bluswater en bestaat uit op elkaar gestapelde houten vaten. De vele brandsporen onder en rond de fundering wijzen erop dat het kruithuis één of meerdere keren is afgebrand.

Meer bijzondere bodemschatten verwacht

De komende weken gaan archeologen van Grontmij Assen de fundamenten van het kruithuis verder onderzoeken. Eveneens worden de overige resten in de Oostelijke Haven onderzocht. Binnenkort start ook het aanvullend archeologisch onderzoek op het terrein waar het nieuwe gemeentehuis gebouwd gaat worden. Bij een eerste verkenning werden op deze plek al sporen van een kasteelgracht ontdekt met daaromheen een 22 meter brede vestinggracht met beschoeiingen uit de middeleeuwen. Verder troffen de archeologen al grote hoeveelheden huisraad, sieraden, knopen, munten en zelfs een walbuskogel aan. Samen met de vele andere archeologische vondsten in de stad geeft dit een veel groter inzicht in (het alledaagse leven van de soldaten in) de historische vestingstad Coevorden.