Veilig Amsterdam


: Scholen moeten radicalisering beter herkennen

Radicalisering


*

* Radicalisering

29 september 2008

Onderwijs- en welzijnsinstellingen doen nog onvoldoende melding van signalen van radicalisering, concludeert stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch na de tussentijdse rapportage van het Actieplan Tegengaan van Radicalisering aan de stadsdeelraad.

Marcouch: 'Scholen zeggen bij een melding van radicalisering vaak dat het om een incident gaat, maar uiteindelijk blijkt er toch meer aan de hand te zijn. Die andere signalen moeten ook gemeld worden. Het belang van het kind is belangrijker dan de angst voor imagoschade'.

Actieplan
ontwikkelde anderhalf jaar gelden als eerste
lokale overheid een actieplean om radicalisering tegen te gaan. Het stadsdeel heeft sindsdien 23 dossiers in behandeling. Meer dan de helft van de meldingen komt binnen via het basis- en voortgezet onderwijs, de overige meldingen komen via leerplichtambtenaren, schoolartsen, zelforganisaties, politie en Meldpunt Zorg & Overlast.

De radicaliseringsdeskundige van het stadseel is bij 40% van de meldingen gevraagd om advies, bij 15% om ondersteuning en in 20% van de meldingen heeft hij zelf de jongeren begeleid. Het stadsdeel gaat radicalisering tegen door jongeren kritischer te maken via weerbaarheidstrainingen. Ook leren docenten, jongerenwerkers, imams en moskeebestuurders via trainingen signalen beter te herkennen. Bovendien krijgen ouders van radicaliserende jongeren ondersteuning in hun opvoedingstaak.