Partij van de Arbeid

Ontwerp verkiezingsprogramma

29-09-2008 11:14

De PvdA-programmacommissieheeft het voorontwerp vastgesteld van het verkiezingsprogramma voor de Europese parlementsverkiezingen van 2009. De PvdA vindt het belangrijk om in deze fase van de leden te vernemen hoe zij aankijken tegen de omschreven vraagstukken en oplossingsrichtingen.

Voorzitter Jan Pronk van de verkiezingsprogramma licht het conceptprogramma toe in een brief. Hierin de belangrijkste onderdelen uit het programma. Ook leest u u hierin hoe u uw mening kunt geven over het voorontwerp.

'Partijgenoten,

Voor u ligt het voorontwerp van het PvdA verkiezingsprogramma voor de Europese parlementsverkiezingen van 2009. De programmacommissie vindt het belangrijk om in deze fase van het schrijfproces van de leden van de Partij van de Arbeid te vernemen hoe zij aankijken tegen de omschreven vraagstukken en oplossingsrichtingen.

De programma-commissie benadrukt dat het stuk slechts een voorontwerp is en geen officieel stuk van de Partij van de Arbeid. In een latere fase wordt een uiteindelijke ontwerptekst naar het Partijbestuur gestuurd en wordt de tekst, al dan niet geamendeerd, vastgesteld door het Congres.

Het voorliggende stuk is een visiedocument op vier terreinen: Europa in de wereld; Klimaat, voedsel en energie; Sociaal beleid; Asiel, migratie en veiligheid. Het is geschreven vanuit de overtuiging dat nu het verdrag van Lissabon door beide Kamers van het Nederlandse Parlement geratificeerd is, de discussie over Europa minder hoeft te gaan over instituties en procedures en meer over politiek en beleid. Het geheel is een pleidooi voor zowel meer als minder Europa. Meer gezag naar buiten en meer vertrouwen naar binnen. Een pleidooi voor meer Europa vanuit de noodzaak een aantal wereldwijde uitdagingen het hoofd te bieden. Maar we willen ook een Europa van minder regels, minder uniformiteit, minder keurslijf en daardoor meer verscheidenheid.

Deze visie mondt uit in een aantal keuzes die in de verschillende hoofdstukken zijn verwoord:

Sociaal Beleid

* Een buffer tegen globalisering: De Europese Unie moet bescherming bieden tegen de negatieve gevolgen van financiële en de bevoegdheid hebben om sanctiemaatregelen te nemen bij misstanden, zoals woekerpolissen en andere producten waarmee consumenten om de tuin geleid worden. Toezichthouders moeten de overname van bedrijven kunnen blokkeren, indien er sprake is van een groot maatschappelijk belang dan wel een zwaarwegende vermindering van de kwaliteit van dienstverlening.


* Publieke voorzieningen gewaarborgd: Terughoudendheid bij het vermarkten van publieke voorzieningen en borging van publieke belangen. Lidstaten moeten zelf kunnen beslissen welke (semi-)publieke voorzieningen zij aan hun burgers verstrekken. Daar waar Europese marktregels te weinig ruimte bieden voor nationale publieke belangen, moeten deze worden aangepast.


* Een sociale marktontwikkeling: Werknemersbelangen en het belang van continuïteit en maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering mogen niet de dupe worden van de korte termijn belangen van agressief aandeelhouderskapitaal. Voor werknemers uit de nieuwe lidstaten gelden in Nederland dezelfde arbeidsvoorwaarden als voor Nederlandse werknemers. Illegale arbeid en uitbuiting van arbeidsmigranten moet voorkomen en bestreden worden. Landen moeten beperkingen aan de instroom van werknemers kunnen opleggen, om misstanden zoals uitbuiting en oneigenlijke verdringing tegen te gaan.


* Europees sociaal beleid met meerwaarde: Uitgangspunt is dat sociaal beleid zo dicht mogelijk bij de mensen die het betreft wordt gemaakt. Maar op sommige terreinen is een Europese aanpak noodzakelijk om effectief te zijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor het meenemen van pensioenrechten naar andere lidstaten en voor zorg in de grensregios.

Europa in de wereld

* Een stem in buitenlands beleid: In het buitenlandse beleid moeten we minder overlaten aan de afzonderlijke grote landen Frankrijk, Duitsland en Engeland en daarom meer met een stem spreken.


* Europese positie tussen grote mogendheden: Een eigen Europese positie naast grote landen als Amerika, Rusland en China, niet tegenover hen, maar zelfstandig bepaald en effectief uitgedragen.


* Uitbreiding: Geen nieuwe toezeggingen tot uitbreiding, maar wel een intensieve samenwerking, op verschillende wijze vormgegeven, met buurlanden en buurregios van Europa, ook om de vrede te bewaren buiten de grenzen van de Europese Unie, mede in het eigen Europees belang. Toezeggingen gedaan aan de landen van de Westelijke Balkan en Turkije worden nagekomen. Zij dienen te voldoen aan de Kopenhagencriteria. Voor Turkije gelden aanvullende voorwaarden rondom mensenrechten en democratie.

Klimaat, voedsel en energie

* Een Europese economie gebaseerd op een geringer gebruik van energie en op een verschuiving naar duurzame energie. Dat geldt niet alleen de industrie, maar ook de landbouw en het verkeer en vervoer. Daartoe wordt binnen de Europese begroting een verschuiving aangebracht: minder financiën voor landbouw en voor de regios, meer voor energie en milieu.

Asiel, migratie en veiligheid

* Hoge prioriteit voor de handhaving van mensenrechten, garantie van de rechten van minderheden en bescherming van vluchtelingen, dit alles ook binnen Europa zelf.

Op deze punten willen we stelling nemen. Graag horen wij van u hoe u aankijkt tegen deze punten en de meer gedetailleerde uitwerking daarvan in het voorontwerp. Tot vrijdag 18 oktober heeft u de mogelijkheid om uw reactie te geven op dit voorontwerp. Reacties kunt u sturen aan Pieter Paul Slikker, secretaris van de programmacommissie via pslikker@pvda.nl

Met vriendelijke groet,

Namens de Programmacommissie Europa,

Jan Pronk