Gemeente IJsselstein


IJsselstein voortaan uit de rode cijfers

Datum: maandag 29 september 2008
Geen tekorten in komende jaren door Perspectief voor de Toekomst De begroting voor 2009 is sluitend voor de gemeente IJsselstein. Ook voor de komende vier jaar (2009-2012) heeft het college een sluitende meerjarenbegroting opgesteld. De operatie "Perspectief voor de Toekomst" maakt dit mogelijk.

Perspectief voor de toekomst
Het gemeentebestuur heeft in de oud-voor-nieuw-operatie "Perspectief voor de Toekomst" een aantal uitgaven heroverwogen. Dit levert besparingen op die het mogelijk maken om nieuw beleid uit te voeren en zwaardere accenten te leggen waar nodig. Zo kan het gemeentebestuur inspelen op ontwikkelingen en de leefbaarheid in de stad waarborgen. Enerzijds wil het gemeentebestuur zuinig zijn. Anderzijds moet de gemeente niet `op slot gedaan' worden. Aanpassing van het uitgavenpatroon op onderdelen biedt ruimte om nieuwe dingen te doen. Het zorgt ervoor dat het gemeentebestuur adequaat en flexibel kan werken in het belang van inwoners.
Eerdere ombuigingen
In 2006 stond het college voor de opgave om 3 miljoen te bezuinigen. De gemeente moest toen nieuw beleid schrappen, belastingen verhogen en de bedrijfsvoering afslanken. Nu is via heroverweging van de lopende huishouding ruimte gevonden om tegenvallers op te vangen en nieuwe noodzakelijke taken op te pakken. De begroting voor 2009 en opvolgende jaren biedt dan ook ruimte voor een en ander.
Nieuw in IJsselstein
De prioriteiten voor nieuw beleid zijn vermeld in de Kadernota, in 17 projecten. De Kadernota is door de raad vastgesteld. Het gemeentebestuur geeft volgend jaar prioriteit aan projecten zoals:
· Wijkvernieuwing IJsselveld-Oost

· Extra sportaccommodaties voor onderwijs en sportverenigingen
· Handhaving van openbare orde en veiligheid (BOA's)
· Verkeersveiligheid rond scholen vergroten
· Steun voor mantelzorgers

· Grootschalige horeca uit binnenstad plaatsen
· Realiseren van een Centrum voor Jeugd en Gezin
· Samenwerking in de regio
Waar komt het geld vandaan?
De besparingen die worden gerealiseerd in de nota "Perspectief voor de Toekomst" zijn gebaseerd op ruim 30 ingrepen in de bedrijfsvoering of uitvoering van beleid. De meest opvallende bezuinigingsvoorstellen zijn:

· De gemeente huurt minder adviseurs in

· Verhoging van de bouwleges

· Onderhoud aan heesters in openbaar groen uitbesteden
· Geen subsidie voor jeugdraden en spelotheek
· Geen subsidie voor seniorenraad en ouderenbonden
· Jeugdvoorziening Achterveld stoppen

· Uurtarieven sporthallen verhogen

· Ombuiging bij het Stadsmuseum

· Minder budget voor wijkgericht werken en bewonersgroepen

Gemeentelijke belasting
De tarieven voor de onroerendezaakbelasting OZB, leges en andere gemeentelijke tarieven stijgen volgend jaar met niet meer dan de inflatiecorrectie van 2,25%.

Besluitvorming
Wilt u uw mening geven over bezuinigingen, veranderingen, subsidies en belasting? Dat kan in het rondetafelgesprek op 7, 8 en 9 oktober en de opiniekamer op 21, 22 en 23 oktober. U bent om 20.00 uur welkom op het stadhuis. Vragen vooraf kunt u stellen aan de griffie, telefoon 030 - 686 18 17.
De gemeenteraad discussieert over de in de nota "Perspectief voor de Toekomst" voorgestelde ombuigingen in de openbare vergadering op donderdag 6 november, aanvang 20.00 uur. De raad beslist die avond ook over de begroting voor 2009 en de tarieven voor gemeentelijke belastingen.