Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen van het lid Wilders over het sponsoren van het Britse ramadanfestival door de Nederlandse ambassade te Londen

29-09-2008 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Wilders over het sponsoren van het Britse ramadanfestival door de Nederlandse ambassade te Londen. Deze vragen werden ingezonden op 8 september 2008 met kenmerk 2008Z01828.

De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Wilders (PVV) over het sponsoren van het Britse ramadanfestival door de Nederlandse ambassade te Londen.

Vraag 1
Is het waar dat de Nederlandse ambassade te Londen het Britse ramadanfestival sponsort dan wel ondersteunt? 1) Zo ja, Om welk bedrag gaat het?

Vraag 2
Is de ambassade er trots op om als sponsor in één rijtje te staan met de ambassades/consulaten van de dictatoriale landen Egypte, Algerije en Syrië?

Antwoord
Vanuit het budget Public Diplomacy Projecten is een bijdrage van EUR 15.000,- toegekend. Het festival wordt, naast de in vraag 2 genoemde landen, eveneens ondersteund door de in Londen gevestigde ambassades van Noorwegen en de Verenigde Staten, het Britse parlement (Lagerhuis) en culturele instellingen als het Barbican en het Victoria & Albert Museum.

Vraag 3
Is de ambassade bekend met het feit dat 32 procent van de Britse moslimstudenten vindt dat moord uit naam van de islam gerechtvaardigd kan zijn, dat 40 procent de sharia wil invoeren en dat 33 procent voorstander is van een wereldwijd kalifaat? 2)

Vraag 4
Is de ambassade bekend met het feit dat 24 procent van de Britse moslims zelfmoordaanslagen tegen onschuldige burgers in bepaalde gevallen ondersteunt en dat 56 procent ontkent dat moslims de aanslagen van 11 september pleegden? 3)

Antwoord
Ja, de genoemde rapporten zijn bekend.

Vraag 5
Deelt u de mening dat degene die heeft bedacht dat de ambassade het Britse ramadanfestival zou moeten sponsoren op staande voet ontslagen moet worden? Zo neen, waarom niet?

Vraag 6
Deelt u de mening dat Nederlands belastinggeld niet verspild moet worden aan een ramadanfestival? Zo neen, waarom niet?

Vraag 7
Gaat u de ambassade onmiddellijk om uitleg vragen en eisen dat zij deze sponsoring direct ongedaan maakt en dat zij een dergelijk festival ook in de toekomst nooit meer sponsort? Zo neen, waarom niet?

Antwoord
Neen. Het verzoek om mede-financiering van het festival is conform de geldende criteria en procedures beoordeeld en behandeld.


1) http://www.ramadanfestival.co.uk/sponsors.htm


2) Centre for Social Cohesion, Islam on Campus, 2008.


3) PewResearchCenter, The great divide: How Westerners and Muslims view each other, 2006.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl