Gemeente Nijkerk


Gemeente Nijkerk maakt werk van woorden

Sluitende begroting voor 2009 met ruimte voor nieuw beleid

De programmabegroting 2009-2012 van de gemeente Nijkerk is sluitend. Dit betekent dat het college van burgemeester en wethouders ook volgend jaar weer volop kan werken aan verbetering van de leefbaarheid in Nijkerk door een sociaal ruimhartig, maar rechtvaardig beleid te voeren. Daarnaast is er het streven om niet alleen de relatie tussen de burger, bestuur en de gemeentelijke organisatie te versterken, maar ook de identiteit van de gemeente Nijkerk.

De lasten voor de burger blijven ook in 2009 zo laag mogelijk. Alleen een trendmatige belastingverhoging wordt doorgevoerd. Wat krijgen inwoners daarvoor terug? Oftewel, wat heeft het college allemaal voor wensen en plannen voor 2009? Het merendeel van de genoemde activiteiten in het collegeprogramma 2006- 2010 is gerealiseerd. Goed nieuws, want dan is er dus ruimte voor aanvullende activiteiten binnen de vier themas uit het collegeprogramma: Identiteit en leefbaarheid, Wonen, werken en recreëren, Maatschappij en Bestuur en organisatie.

Identiteit en leefbaarheid
De belangrijkste activiteiten binnen dit thema zijn: voortzetting van de buurtbemiddeling, uitbreiding hulpverlening van de brandweer (hartreanimatie) en een aantal grote verkeer- en vervoers-projecten, zoals het openen van de 2e aansluiting op de A28, de aanleg van een rotonde op het kruispunt Berencamperweg/Zeedijk, het weren van sluipverkeer door de Arkemheensepolder en een begin maken met de realisatie van treinstation Hoevelaken. Wist u dat Nijkerk in 2013 maar liefst 600 jaar in het bezit is van stadsrechten? Hoog tijd om een feest voor te bereiden!

Wonen, werken en recreëren
In 2009 wordt gestart met de bouw van woningen in Middelaar en met de bouw van de nieuwe milieustraat in de Flier. Het parkeerterrein aan de Kantemarseweg in Hoevelaken wordt uitgebreid. Voor de kern Nijkerkerveen wordt een stedenbouwkundige visie vastgesteld en gaat het bestemmingsplan in procedure.

Maatschappij
Veel aandacht is er in 2009 voor jeugd en jongeren. De nieuwe school voor bijzonder onderwijs De Hoeksteen in De Terrassen gaat open en de voorbereidingen voor het Centrum Jeugd en Gezin worden voortgezet. Bijzondere aandacht is er voor de aanpak van drankgebruik onder jongeren. Hoevelaken krijgt een voetbalkooi. Daarnaast staan de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) en uitvoering van beleid voor kwetsbare burgers op de agenda.

Bestuur en organisatie
Uitgangspunt is verbetering van de dienstverlening aan inwoners. Dit leidt in 2009 tot uitbreiding van de digitale dienstverlening en de vereenvoudiging en vermindering van gemeentelijke regels en procedures.
Ook wordt er gekeken naar de locatie en huisvesting van de ambtelijke en bestuurlijke organisatie.

Begrotingskrant
In november na de begrotingsraad- ontvangen inwoners van de gemeente Nijkerk de jaarlijkse begrotingskrant. Hierin staan alle interessante projecten die de gemeente in 2009 uitvoert en de gemeentelijke belastingtarieven voor 2009.

25 september 2008

Meer informatie>> Programmabegroting 2009 - 2012 download