FNV KIEM:Nederlandse acteurs vormen één front

29/09/2008 17:58

FNV Vakcentrale

Alle Nederlandse acteurs, georganiseerd in de vakbonden FNV Kiem, Ntb, beroepsvereniging ACT en rechtenorganisatie NORMA vertegenwoordigd door o.a. Gijs Scholten Aschat en Waldemar Toorenstra tekenden vandaag tijdens het Nederlands Film Festival een convenant om gezamenlijk (herhalings)vergoedingen te gaan eisen van producenten, kabelexploitanten en omroepen.

Deze instellingen kopen de rechten van de acteurs af waardoor het mogelijk is tv-producties en films eindeloos te herhalen zonder dat daar een vergoeding tegenover staat. Deze praktijk heeft naast het feit dat de acteur maar één keer wordt betaald, nog een nadelig gevolg: na onbeperkte herhaling van een serie of commercial wordt een acteur, door de versmelting met zijn rol, onaantrekkelijk voor het spelen van andere rollen.

De tot actie bereidwillige acteurs willen er daarnaast samen voor zorgen dat kabelexploitanten moeten gaan betalen voor het gebruik van rechthebbend materiaal. Andere rechthebbenden, zoals schrijvers, componisten en beeldende kunstenaars delen wel mee in de kabelgelden, behalve de acteurs. Deze ongelijke behandeling is zeer onrechtvaardig. NORMA voert hierover, namens de acteurs, een gerechtelijke procedure.

Acteurs beschouwen het als een maatschappelijk onrecht dat zij als boegbeelden van films en tv- producties geen vergoeding krijgen voor eindeloze herhalingen en worden buitengesloten van de zogenaamde kabelvergoedingen. Ook delen acteurs vaak niet mee in de digitale exploitatierechten van tv-producties en films, zoals internet. Ze voelen zich respectloos behandeld nu de omroep zelfs niet wil praten over hun problemen en willen de al jarenlang voortdurende impasses doorbreken. 'Wij vinden dat we tenminste met elkaar om de tafel moeten gaan zitten om het probleem van de herhalingsvergoedingen bespreekbaar te maken', aldus Scholten van Aschat. 'Het onderwerp doodzwijgen is geen optie meer, er moet een oplossing komen die aanvaardbaar is voor alle acteurs.'





http://www.fnvkiem.nl