Provincie Noord-Holland

PERSBERICHT

Inbreng PvdA in debat over begroting provincie Noord-Holland:

Noord-Hollanders ondersteunen in economisch lastige tijden

De provincie Noord-Holland moet haar inwoners ondersteunen in economisch onzekere tijden. De groepen die het zwaarst worden getroffen door de gevolgen van de Amerikaanse kredietcrisis, zoals starters op de woningmarkt, moeten een extra steuntje in de rug krijgen. Daarnaast moet bekeken worden in hoeverre de begroting van de provincie nog actueel is gezien de economische ontwikkelingen. Dat is de kern van de inbreng van PvdA-fractievoorzitter Tjeerd Talsma bij de eerste termijn van het debat over de begroting 2009 in Provinciale Staten van Noord-Holland.

PvdA-fractievoorzitter Tjeerd Talsma: Voor de Noord-Hollandse burger lijkt het allemaal erg goed te gaan, maar aan de horizon verschijnen dreigende wolken. Het faillissement van het Amerikaanse ongebreidelde economische liberalisme zal ook effecten hebben op Nederland, en dus op Noord-Holland. De vraag is of Gedeputeerde Staten de begroting deze zomer ook zo zou hebben opgesteld als ze de kennis van vandaag zou hebben. Wij zullen Gedeputeerde Staten dan ook vragen of zij naar aanleiding van de internationale economische ontwikkelingen aanleiding ziet om de begroting aan te passen .

De PvdA vreest dat de economische situatie niet alleen gevolgen zal hebben voor de provinciale begroting, maar ook voor het dagelijks leven van Noord-Hollanders. Talsma: Zo vrezen wij dat de economische crisis kan leiden tot het verder afsluiten van de woningmarkt. Woningen kunnen door verhoging van de hypotheekrente en het minder snel verstrekken van een hypotheek onbetaalbaar worden, met name voor starters op de woningmarkt. Zij hebben nu al grote moeite om in Noord-Holland een woning te vinden, en wij vrezen dat dat alleen nog maar moeilijker gaat worden .

De PvdA zal dan ook de komende maanden tijdens de behandeling van de begroting in de verschillende Statencommissies met voorstellen komen om woningen voor alle doelgroepen betaalbaar te houden. Daarbij denkt de PvdA onder andere aan het ondersteunen van starters met zogenaamde startersleningen. Verschillende gemeenten in Noord-Holland werken al met dit instrument, waarbij starters voor het financieren van hun eerste koopwoning tegen gunstige voorwaarden een aanvullende lening kunnen afsluiten. Op die manier wordt het verschil tussen de prijs van de woning en de maximale hypotheek die een starter kan krijgen volgens de Nationale Hypotheek Garantie overbrugd. De aflossing groeit mee met het inkomen van de starter, waardoor die geen extra financiële risico s loopt.

Behalve voor de gevolgen van de kredietcrisis zal de PvdA ook aandacht vragen voor een aantal andere zaken. Zo komt de PvdA met voorstellen om zwerfvuil, graffiti en reclameborden langs provinciale wegen tegen te gaan, om de publieke ruimte in Noord-Holland mooi te houden. Ook vraagt de PvdA opnieuw aandacht voor de huisvesting van Oost-Europese werknemers, waar nog altijd geen goede oplossing voor is gevonden. Tenslotte pleit de PvdA voor meer personenvervoer over water. Dit vormt vaak een aantrekkelijk en snel alternatief en helpt files tegengaan.

Provinciale Staten debatteert maandag 29 september in eerste termijn over de begroting. Daarbij zullen de verschillende fracties in grote lijn commentaar geven op de voorstellen van Gedeputeerde Staten. Vervolgens wordt de begroting in oktober in de verschillende Statencommissie behandeld. Het afsluitende debat in Provinciale Staten vindt plaats op maandag 10 november. Dan kunnen ook moties en amendementen worden ingediend.


*** EINDE PERSBERICHT ***