Gemeente Barendrecht

Persbericht gemeente Barendrecht

Aanleg fietspad langs Kilweg vervroegd

Veiliger fietsen dankzij burgerinitiatief

BARENDRECHT (maandag 29 september 2008) ­ Het college van b&w heeft afgelopen week besloten de aanleg van het fietspad langs de Kilweg te vervroegen. Naar verwachting is de uitvoering ervan medio tweede kwartaal 2009. Het fietspad langs de Kilweg komt voort uit het eerste Barendrechtse burgerinitiatief. Het betreft het gedeelte tussen de 3e Barendrechtseweg en de Oude Trambaan/ provinciaal fietspad en een aansluiting richting de scholen Calvijn en Dalton Lyceum ter hoogte van het parkeerterrein tussen de kerk en de sporthal in Lagewei. Twee bruggen over (toekomstige) hoofdwatergangen maken deel uit van deze fietspaden.

De Barendrechtse gemeenteraad heeft op 30 juni ingestemd met het eerste Barendrechtse burgerinitiatief. Dit initiatief met voorstellen voor veilige verkeersroutes van en naar de VO-scholen in Lagewei werd in maart 2008 ingediend door de ouders van schoolgaande kinderen in Lagewei. Het voorstel werd vervolgens in mei in de commissie Ruimte behandeld. De gemeenteraad nam vervolgens op 1 juli een amendement aan waarin zij het college van burgemeester en wethouders verzocht het burgerinitiatief uit te werken. Het college werd daarbij verzocht tussentijdse oplossingen te bieden voor het fiets- en voetgangersverkeer tot het moment dat definitieve verkeersvoorzieningen klaar zijn. Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in de beslissing om de aanleg van het fietspad te vervroegen.

Burgerinitiatief
Burgers van 16 jaar en ouder kunnen ook meedenken in het gemeentebeleid door onderwerpen rechtstreeks op de raadsagenda te plaatsen. Dit kunnen zij doen door een `burgerinitiatief' in te dienen. Inwoners kunnen een uitgewerkt voorstel voorleggen, maar alleen een onderwerp op de agenda plaatsen is ook mogelijk. Kortom, de gemeenteraad kan sneller signalen uit de samenleving vertalen naar concrete voorstellen. Een voorstel moet wel aan enkele voorwaarden voldoen. Die zijn terug te vinden op de website www.barendrecht.nl. (Ga naar Raad & College, vervolgens Gemeenteraad en daarna Burgerinitiatief voor alle informatie). Vragen kunnen worden gesteld via e- mail griffie@barendrecht.nl of telefoonnummer (0180) 698 798.

Noot voor de pers,