D66

Kabinet moet verzwakking sociaal stelsel tegengaan

29 september 2008

D66-Kamerlid Boris van der Ham wil dat het kabinet snel met plannen komt om de verzwakking van het sociale stelsel door een toenemend aantal zogenoemde zzp'ers tegen te gaan. Voorzitter Loek Hermans van MKB-Nederland voorziet dat het draagvlak voor regelingen als WW en WAO zal afnemen doordat steeds meer werknemers als zelfstandige aan de slag gaan.

Minder geld voor sociale voorzieningen

Zelfstandigen zonder personeel kunnen zich niet verzekeren tegen bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid, waardoor er minder geld in de kas voor sociale voorzieningen terechtkomt. In tegenstelling tot het kabinet, verwacht het MKB dat het aantal zzp'ers binnen twee jaar zal verdubbelen. Van der Ham: "Dat maakt het noodzakelijk dat het kabinet het probleem snel met werkgevers en vakbonden moet bekijken, bijvoorbeeld tijdens het najaarsoverleg."

Te weinig aandacht voor zzp'ers

D66 vindt het een goede ontwikkeling dat mensen steeds vaker voor zichzelf beginnen. Van der Ham: "Zelfstandigen durven over het algemeen meer initiatief te nemen, nemen meer werk aan en dragen zo meer bij aan de groei van de economie. D66 meent dat het kabinet te weinig aandacht heeft voor deze groep."

Arbeidsmarkt zit vast

Dat steeds meer zzp'ers de plek innemen van werknemers in loondienst geeft echter wel aan dat de arbeidsmarkt vastzit. D66 meent dat het akkoord dat FNV en VNO-NCW onlangs sloten om de arbeidsmarkt open te breken, veel te mager is. Zij pakken slechts minder dan 3 procent van de werknemers - zij met een inkomen boven de 75.000 euro - aan. De sociaal-liberalen pleiten in dat licht al langer voor bijvoorbeeld modernisering van het ontslagrecht. Van der Ham: "Dan wordt het voor bedrijven aantrekkelijker om werknemers in vaste dienst te nemen."
---