Gemeente Bussum

Inspraakavond Bestemmingsplan Oudere Dorp

De gemeente Bussum organiseert op dinsdag 30 september een inspraakavond over het voorontwerp van het `Bestemmingsplan Oudere Dorp'. De inspraakavond is voor bewoners en belanghebbenden van het plangebied `Oudere Dorp' en wordt gehouden in het gemeentehuis vanaf 20.00 uur.

Welke bestemmingsplannen zijn het?

Het bestemmingsplan vervangt achttien bestaande bestemmingsplannen, geheel of gedeeltelijk. Het gaat om de bestemmingsplannen Sportpark Zuid '75, Nijverheidskwartier 1977,


1e partiële herziening Nijverheidskwartier 1977, 2e partiële herziening Nijverheidskwartier 1977, Vondel, Hamerstraat, Verbindingslaan, Cereslaan, Batterijlaan, Vaartweg, 1e partiële herziening Vaartweg, Godelinde, Heilig Hartwijk, Bedrijventerrein De Nieuwe Vaart, Bussum Centrum, Landstraat-Noord, 1e uitwerkingsplan Landstraat-Noord, Van Goghkwartier. Op het onderstaande kaartje kunt u zien om welk gebied het gaat.

Wat is een bestemmingsplan?

In een bestemmingsplan staat wat er met de gronden in het plangebied mag gebeuren. Hierin staat bijvoorbeeld waar woningen, winkels, horeca of groen mogen komen. Ook staan er regels in voor het bouwen in het plangebied. Heeft u een bouwvergunning nodig, dan moet uw bouwplan passen in het bestemmingsplan.

Elke tien jaar een nieuw plan

De gemeente stelt het bestemmingsplan op en actualiseert de bestemmingsplannen elke tien jaar. De afgelopen jaren heeft de gemeente gewerkt aan de nieuwe bestemmingplannen voor De Engh, het Spiegel-Prins Hendrikpark en het Brediuskwartier. Nu is het Oudere Dorp aan de beurt. Daarna volgen nog de bestemmingsplannen voor de Bussumse Vallei (Zuid-West) en het Centrum. In 2010 moeten dan alle bestemmingsplannen weer actueel zijn.

Wat speelt er in het plangebied?

In het bestemmingsplan Oudere Dorp zijn grotendeels de bestemmingen van de 18 huidige bestemmingsplannen overgenomen. Het gebied kent vijf ontwikkellocaties waar al bouwvergunningen voor zijn verleend en wil de bedrijventerreintjes in het gebied behouden. De herinrichting van de openbare ruimte van de Godelindebuurt is een actueel onderwerp dat in dit gebied speelt.

Inspraakavond 30 september
De toelichting op het voorontwerp van het bestemmingsplan wordt gegeven door het Adviesbureau voor Ruimtelijk Beleid Ontwikkeling en Inrichting (RBOI). RBOI maakt voor de gemeente Bussum het nieuwe bestemmingsplan Oudere Dorp. Verder wordt door de gemeente Bussum op deze avond de vervolgprocedure toegelicht. Op 16 januari jl. is een eerste bijeenkomst gehouden. Toen konden inwoners van het plangebied al hun wensen en opmerkingen over dit bestemmingsplan aan de gemeente doorgeven. Nu is daar een tweede kans voor. Wethouder Gouka en RBOI zullen al uw vragen over het bestemmingsplan beantwoorden.

Aanmelden

Als u bij deze inspraakavond aanwezig wilt zijn, dan kunt u zich tot 26 september daarvoor aanmelden bij mevrouw M. de Haan per e-mail: m.dehaan@bussum.nl. Vermeld hierbij uw naam en adres.

De nieuwe Wro

De Wet op Ruimtelijk Ordening (Wro) is onlangs geheel herzien om de regels voor ruimtelijke ordening samenhangender te maken. Bestemmingsplannen vallen onder deze wet. Het is nu duidelijker wie waarvoor verantwoordelijk is. De bestemmingsplannen zijn verplicht voor het gehele gemeentelijke grondgebied, de gemeente heeft meer bevoegdheden gekregen om te handhaven en
de bestemmingsplannen zijn actueler dan voorheen, omdat er elke tien jaar een actueel plan moet liggen. De Wro zorgt verder voor snellere procedures. De vrijstellingsprocedure (art. 19 WRO) komt te vervallen; daarvoor in de plaats bestaat voor de gemeente de mogelijkheid om een projectbesluit te nemen.