Gemeente Leeuwarderadeel


Nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro)

29-09-2008 10:44

U heeft misschien wel eens te maken gehad met een bouwvergunning, waarvoor u een `vrijstelling van het bestemmingsplan' nodig had. Per 1 juli 2008 is de wetgeving veranderd voor alle ruimtelijke procedures, zoals vrijstellingen en bestemmingsplannen. Vanaf deze datum geldt namelijk de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro), welke de oude Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO) vervangt.

Wat verandert er voor de gemeente?
Fundamenteel blijven de taken van de gemeente hetzelfde: er dient een goede ruimtelijke ordening te worden nagestreefd. Dit betekent dat de gemeente de kwaliteit van de omgeving, dus de bebouwing en het gebruik van het land, dient te waarborgen. De veranderingen in de nieuwe wet zitten vooral in de instrumenten waarmee de gemeente de goede ruimtelijke ordening kan waarborgen.
Ten eerste is de procedure voor een bestemmingsplan verkort. Dit betekent dat er sneller een actueel plan ligt. Ten tweede zijn sloopvergunningen nu in bestemmingsplannen opgenomen. Ten derde is er een tweede soort bestemmingsplan mogelijk, een beheersverordening. Een beheersverordening kan gebruikt worden voor een gebied waar weinig meer verandert. Ten vierde dient de gemeente nu voor sommige plannen een exploitatieplan vast te stellen. Het gaat dan vooral om bouwplannen van grote zaken als een of meer woningen en grote verbouwingen. Het doel hiervan is dat bepaalde kosten van de exploitatie kunnen worden verhaald op de aanvrager, zodat de gemeente niet met de lasten wordt opgescheept. De gemeente kan hier ook overgaan tot het sluiten van een exploitatieovereenkomst. Met dit instrumentarium dienen gemeentes sneller en effectiever de lokale ruimtelijke ordening goed te kunnen invullen.

Wat verandert er voor u?
Onder de WRO konden vrijstellingsprocedures worden gevoerd. Deze procedures zijn vervallen, maar dit betekent niet dat de mogelijkheden van deze procedures verdwijnen. Het is nu zo dat alle verzoeken en aanvragen die de gemeente ontvangt na 1 juli 2008 onder het nieuwe recht van de Wro vallen.
Dit betekent dat voor grote gewenste of aangevraagde ruimtelijke ontwikkelingen nu een zogenaamd "projectbesluit" kan worden afgegeven. Het projectbesluit zorgt dat een project dat niet binnen het bestemmingsplan past toch gerealiseerd kan worden, en is direct ook de opmaat voor een nieuw bestemmingsplan. De gemeente wordt namelijk verplicht om binnen een bepaalde termijn het projectbesluit te verwerken in een nieuw bestemmingsplan.
Voor kleinere projecten zoals dakkapellen kunnen onder bepaalde voorwaarden "ontheffingen" worden verleend. Ontheffingen zijn dan ook de zaken waarmee de meeste mensen te maken zullen krijgen.

Gronden om een bouwvergunning te weigeren
Ontheffingen kunnen verleend worden indien een bouwvergunning op één of meerdere weigeringsgronden stuit. Weigeringsgronden onder de WRO kunnen zijn het in strijd zijn van een aanvraag met:
- welstand

- het bestemmingsplan

- het bouwbesluit

- de bouwverordening
en wanneer een monumentenvergunning nodig is en deze nog niet verleend is.
Deze weigeringsgronden blijven bestaan. Onder de nieuwe Wro kan een weigeringsgrond voor een bouwvergunning ook zijn als de aanvraag in strijd is met:

- een projectbesluit

- een exploitatieplan

- een beheersverordening

- gestelde regels van het Rijk en de Provincie zoals inpassingsplannen.
Van deze nieuwe weigeringsgronden komen de laatste twee niet vaak voor.
Uiteindelijk betekent dit niet een radicale verandering voor de meeste bouwaanvragen. Het systeem blijft in wezen hetzelfde, het is vooral de terminologie die verandert.

Hoe het verder gaat
Vanaf 1 juli 2008 kunt u dus bij de aanvraag voor een bouwvergunning met andere termen en regels te maken krijgen. Een uitgebreide blik op bovengenoemde zaken kunt u onder Wonen - Bouwen vinden. Voor nadere uitleg kunt u terecht bij de balie Bouwzaken in het gemeentehuis.
---