Nieuw-Vlaamse Alliantie


Bankcrisis: N-VA wil parlementaire onderzoekscommissie (30/09/08)

N-VA-Kamerlid Jan Jambon wil dat er een parlementaire onderzoekscommissie opgericht wordt om de huidige problemen in de financiële sector ten gronde te onderzoeken en om na te gaan hoe die sector beter gereguleerd kan worden. Gezien de enorme draagwijdte van de mogelijke gevaren van deze crisis roept hij tegelijk alle politieke partijen op om de laag-bij-de-grondse politieke spelletjes en populistische praat achterwege te laten.

De huidige crisis in de financiële sector, eerst bij Fortis en nu ook bij Dexia, roept een heel aantal vragen op. Wat zijn de precieze oorzaken? Dragen bepaalde mensen of organen specifieke verantwoordelijkheden? Welke rol dient de overheid te spelen om financiële dramas te voorkomen? Hoe kan de regering garanties bieden aan de mensen en hoe denkt ze dat te kunnen financieren? Hoe kan de financiële sector beter gereguleerd worden? Om op al deze vragen een antwoord ten gronde te vinden, is er nood aan een parlementaire onderzoekscommissie.

Jan Jambon doet niet mee aan een goedkoop spelletje zwartepieten. Nu meteen, zonder enige dossierkennis, de schuld in de schoenen van één minister schuiven, is al te gemakkelijk en een beetje doorzichtig. Of zoals Caroline Gennez en Elio Di Rupo, naar goede oude marxistische traditie, de economische grondslag van het internationale kapitalisme de oorlog verklaren, ook dat is behoorlijk goedkoop. Trachten politiek garen te spinnen bij een crisis van dergelijke omvang, is onverantwoord. Met de spaarboekjes van de mensen speel je geen platte politieke spelletjes, ook niet als je in de oppositie zit.

Jan Jambon vindt het een goede zaak dat de verschillende regeringen in dit land het heft in handen nemen om deze crisis te bezweren, maar hij stelt zich wel de vraag op welke manier ze dat precies trachten te doen. Spreken we hier over investeringen of over een nationalisering? En in beide gevallen: vanwaar komen dan al die miljarden euros die men in Fortis en Dexia wil pompen? Wat is de impact op de begroting? Het wordt dringend tijd dat de regering hier snel duidelijkheid over verschaft aan het parlement.

Auteur:
Jan Jambon
Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be